Fără milă. Ce le face Vladimir Putin familiilor teroriștilor

Data publicării:
VLADIMIR PUTIN GETTY IMAGES

 

Vladimir Putin / FOTO: Gulliver/GettyImages

Această strategie, care i-ar face să tresară până și pe susținătorii tehnicii de simulare a înecului („waterboarding”, în limba engleză), s-a dovedit eficientă, au aflat jurnaliştii americani.

Teroristul sinucigaș trebuie să înțeleagă că rudele și apropiații săi vor fi considerați complici și tratați ca atare, spune Kirill Kabanov, un membru al Consiliului pentru drepturile omului din Rusia, organism aflat în subordinea președintelui Vladimir Putin. „Când un individ pleacă de acasă pentru a deveni terorist, el poate omorî sute de oameni nevinovați. Trebuie să înțelegem că rudele sunt primele care trebuie să i se împotrivească. Dacă înainte de comiterea faptei, ruda informează autoritățile despre ce are de gând să facă teroristul, aceasta nu este vinovată. Dacă nu o face este vinovată”, susține Kirill Kabanov.

Iar autoritățile de la Moscova nu se dau înapoi de la nimic pentru a destructura o gruparea teroristă luând la țintă familiile militanților: răpiri, dispariții fără urmă, asasinate.

Răpirile au fost, multă vreme, la ordinea zilei în Cecenia, iar în Daghestanul vecin sunt incendiate sau demolate casele suspecților de terorism, reamintește NewYork Times.

Radicalizarea comunităților, un risc pe termen lung

Membrii familiei teroriștilor sunt folosiți și ca „momeală” pentru atragerea acestora. Iar dacă teroristul nu colaborează cu autoritățile, familia acestuia dispare. În perioada 2000-2005, 3.000 – 4.000 de cazuri de dispariții suspecte au rămas nerezolvate în Cecenia, de exemplu.

Multe dintre rudele victimelor s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. „Există un abuz sistematic la care sunt supuși membrii familiilor insurgenților. Pot fi rezultate pe termen scurt, dar nu aș numi asta un succes. Poți preveni, pe moment, câteva episoade violente, dar radicalizezi comunități întregi. Când musulmani nevinovați sunt vizați, acest lucru legitimează cauza jihadistă”, explică Ekaterina Sokirianskaia, analist la International Crisis Group.

Serviciile secrete din Rusia mai fac însă și altceva: rudele suspecților sunt folosite pentru a-i aproviziona cu mâncare otrăvită în prealabil pe militanții fugari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri