FBI reclasifică ancheta atacului din California drept atac terorist

Data publicării:
bernardino

James Comey, directorul FBI: În acest moment desfăşurăm o anchetă federală pentru terorism. Motivul este că există indicii privind radicalizarea atacatorilor. Este posibil ca aceştia să se fi inspirat de la organizaţii teroriste internaţionale.

Autorităţile americane sunt tot mai sigure că Syed Farook şi soţia lui, Tashfeen Malik, au fost inspiraţi de terorismul islamic. FBI a anunţat că studiază o pagină de Facebook despre care presa americană scrie că a fost creată sub alt nume de Tashfeen Malik, şi unde femeia jura credinţă Statului Islamic. De altfel, o agenţie de presă care are legături cu ISIS afirmă că cei doi atacatori erau simpatizanţi ai organizaţiei.

James Comey, directorul FBI: Până în acest moment, nu avem indicii că atacatorii fac parte dintr-un grup organizat mai mare sau dintr-o celulă.

Pe de altă parte, începe să se contureze profilul atacatorilor: un cuplu retras şi care urma cu stricteţe tradiţiile musulmane.

David Chesley, avocat al familiei atacatorilor: N-au existat niciodată bănuieli că vreunul dintre ei este agresiv sau are vederi extremiste.

Pe de altă parte, cunoscuţii lui Syed spun că acesta s-a schimbat după căsătorie şi sugerează că soţia sa ar fi vinovată pentru radicalizarea lui. Originară din Pakistan, femeia locuise 20 de ani în Arabia Saudită, iar cei doi s-au întâlnit pe internet. Femeia purta văl şi nu interacţiona niciodată cu alţi bărbaţi din familie.

Mohammad Abuerdhaid , avocat al familiei atacatorilor: Sunt foarte conservatori, iar când rudele veneau în vizită, nu stăteau toţi în aceeaşi cameră. Femeile stăteau cu femeile, iar bărbaţii cu bărbaţii. Fraţii lui nu au văzut-o niciodată la faţă. Nu au văzut-o pentru că purta burqa.

În mod surprinzător, proprietara casei în care locuiau cei doi a permis mai multor echipe de televiziune să filmeze în interior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri