Fidel Castro apare în noi imagini de la o întâlnire cu cei cinci foşti spioni eliberaţi de SUA

Data publicării:
FIDEL CASTRO GETTY

Fidel Castro pare că s-a întâlnit cu agenţii sâmbătă, la locuinţa sa din Havana, punând astfel capăt unor speculaţii cu privire la motivele pentru care nu i-a primit încă pe cei cinci, pe care Guvernul cubanez îi prezintă drept „cei cinci eroi”, relatează CNN, citat de Mediafax. 

Ultimul dintre agenţi a revenit în Cuba în decembrie, în urma unui schimb de deţinuţi în cadrul căruia a fost eliberat fostul contractor al Departamentului de Stat Alan Gross, încarcerat pe insula comunistă. Schimbul a coincis cu anunţarea unei schimbări în politica Statelor Unite faţă de Cuba.

Soţia lui Castro, Dalia Soto del Valle, apare şi ea în imagini, dar şi nepotul fostului preşedinte, Alejandro Castro Espín - fiul actualului preşedinte Raul Castro - şi un colonel de la Ministerul de Interne.

Aceşti „eroi antiterorişti nu au făcut niciodată rău Statelor Unite”, a scris Fidel Castro într-un articol publicat în ediţia de luni a Granma, organul de presă al Partidului Comunist, precizând că întâlnirea a durat cinci ore.

„Ei au încercat să prevină şi să împiedice acţiuni teroriste împotriva poporului nostru”, a adăugat fostul preşedinte.

Potrivit unor oficiali americani, cei cinci au făcut parte dintr-o reţea de spioni care monitoriza atât comunitatea cubaneză anticastristă aflată în exil, cât şi instalaţii militare din Florida.

Însă Castro a afirmat luni că aceştia nu spionau capabilităţile militare americane, dezvăluind că o staţie de spionaj rusească, în prezent închisă, a permis Havanei să fie la curent cu orice atac american iminent asupra insulei. „Acel centru ne-a permis să ştim orice obiect mutat la mii de mile distanţă de ţara noastră”, subliniază Castro, referindu-se la baza de spionaj Lourdes din Cuba, pe care Rusia a închis-o în 2001.

Mai mulţi bărbaţi au fost arestaţi în 1998 şi au fost acuzaţi de o serie de activităţi de culegere de informaţii. Şapte dintre agenţi au fost de acord să coopereze cu procurori americani, însă cinci au refuzat să schimbe tabăra.

Ei au fost prezentaţi ca eroi de către Guvernul cubanez, care a organizat mitinguri în faţa Secţiei pentru interese americane de la Havana, cerând eliberarea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri