Forţele ruse controlează parţial două baze de lansare a rachetelor din Crimeea. Ucraina îşi consolidează securitatea instalaţiilor nucleare

Data publicării:
Crimeea Ucraina oameni inarmati-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV-1

Actualizare 12:20: Ucraina îşi consolidează securitatea instalaţiilor nucleare

„Acţiunile ilegale ale forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean (...) reprezintă o gravă ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, cu consecinţe potenţiale asupra infrastructurilor nucleare”, scrie Igor Prokopciuk într-o scrisoare la care AFP a avut aces, potrivit Mediafax.

„În aceste circumstanţe, autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică” a instalaţiilor nucleare ucrainene, „inclusiv printr-o consolidare a protecţiei fizice a celor 15 unităţi aflate în serviciu în patru instalaţii”, se arată în această scrisoare adresată directorului AIEA Yukiya Amano.

El i-a cerut lui Yukiya Amano să „ridice de urgenţă problema securităţii nucleare pe lângă autorităţile ruse”.

Actualizare 12:00: „Nu vom permite o baie de sânge în Ucraina. Nu vom permite niciun atentat la viaţa şi sănătatea cetăţenilor din Ucraina, nici împotriva ruşilor din Ucraina”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo.

„Sunt forţe de autoapărare formate de locuitorii din Crimeea şi nu avem nicio autoritate asupra lor. Nu primesc niciun ordin din partea noastră”, a mai spus Lavrov, întrebat dacă Rusia îşi va retrage forţele din Crimeea.

Actualizare 11:50: Forţele ruse controlează parţial două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, anunţă Kievul

Soldaţii au intrat în baza de la Fiolent, din apropiere de Sevastopol, unde se află Flota rusă a Mării Negre, a precizat oficialul, Volodimir Bova.

„Sunt rachete în această bază, dar soldaţii sunt dezarmaţi”, a mai adăugat el.

Kievul a anunţat anterior că forţele ruse au preluat controlul parţial al bazei de lansare a rachetelor de la Eupatoria, în vestul peninsulei Crimeea.

Zona, de unde rachetele au fost evacuate în prealabil, a fost luată cu asalt marţi după-amiază de circa 20 de militari ruşi asistaţi de sute de manifestanţi proruşi, a declarat marţi o sursă ucraineană pentru AFP. 


 

Foto: wikipedia.org

Rusia a trimis anterior la baza aeriană rusă de la aeroportul Erebuni, aflat în apropiere de Erevan, cel puţin 16 avioane MiG-29 Fulcrum, în cadrul acordului de cooperare în domeniul apărării încheiat de statele din Comunitatea Statelor Independente.

„Mai multe avioane MiG-29 au ajuns la baza aeriană rusă de la Erebuni şi au fost puse în funcţiune”, a declarat colonelul Igor Gorbul, purtătorul de cuvânt al bazei, fără a preciza numărul avioanelor, informează Mediafax.

Rusia deţine o bază aeriană în fostul aeroport civil din Erebuni începând din 1995. Aceasta face parte din baza militară de la Gyumri, de la graniţa Armeniei cu Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri