Fost premier georgian, criticat pentru că a dezrădăcinat un arbore rar pentru a și-l instala acasă

Data publicării:
copac plutitor

O înregistrare video arată urcarea arborelui-lalea (Liriodendron tulipifera) de 650 de tone pe o barjă și transportarea lui la peste 40 km de-a lungul coastei Mării Negre pentru a fi plantat pe proprietatea lui Ivanishvili, operațiunea fiind prezentată pe rețelele de socializare. Locuitorii satului Tsikhisdziri (în sud-vestul Georgiei), de unde arborele a fost dezrădăcinat săptămâna trecută, au amenințat cu acțiuni de protest împotriva acestei inițiative.

Grupuri de apărare a mediului l-au acuzat marți pe fostul premier georgian că a provocat un prejudiciu grav ecosistemului, exprimându-și temerea că arborele ar putea muri după replantarea sa.

„Nu există decât câteva zeci de arbori-lalea în Georgia și acest exemplar magnific în vârstă de 135 de ani nu are nicio șansă de supraviețuire”, a declarat pentru AFP Nata Peradze, militantă a grupului de apărare a mediului Guerilla Gardeners.

„Încă și mai grav este că activitatea de dezrădăcinare a avariat serios flora unică din jurul amplasamentului în care se afla arborele la origine”, a adăugat ea.

Bidzina Ivanishvili și-a apărat proiectul, asigurând la televiziunea georgiană că a „achiziționat legal acest arbore”.

„Arborii uriași sunt pasiunea mea. Eu dezvolt un parc acolo unde cred că acesta se va adapta”, a explicat el.

Arborele-lalea dezrădăcinat fusese adus din Franța de botanistul Michel d'Alphonse, însărcinat să înființeze Grădina botanică din Batumi (sud-vestul țării), în perioada Imperiului rus, la începutul anilor 1900.

Fiu de miner și devenit miliardar, Bidzina Ivanishvili a fost prim-ministru în anii 2012-2013. El a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal și a mai multor monumente în Georgia.

Acest amator de artă și-a construit, de altfel, o imensă reședință futuristă la marginea capitalei Tbilisi, împodobită cu opere ale unor artiști contemporani ca Lucian Freud, Damien Hirst și Roy Liechtenstein.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri