FOTO VIDEO. Uraganul Matthew continuă să facă prăpăd în Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Florida Prepares As Hurricane Matthew Barrels Towards Atlantic Coast
Foto: Guliver / GettyImages

Statele Unite sunt în continuare sub ameninţarea Uraganului Matthew, care a făcut până acum 11 morţi şi a provocat pagube de şase miliarde de dolari. Vieţile a milioane de oameni au fost date peste cap - doar în Florida, un milion de persoane nu au curent, peste cinci mii de curse aeriene au fost anulate, iar circulaţia e interzisă pe sute de şosele. Matthew, care a fost retrogradat la gradul de furtună tropicală de categoria 1, ar urma să revină în Oceanul Atlantic peste aproximativ 24 de ore.

Foto: Guliver / GettyImages
Foto: Guliver / GettyImages

Uraganul Matthew a ajuns în Carolina de Sud însoţit de ploi torenţiale şi rafale de vânt de 120 de kilometri pe oră.

Deşi furtuna a pierdut din forţa care a măturat statul Florida, autorităţile şi locuitorii din Carolina de Sud şi Carolina de Nord s-au pregătit pentru ce e mai rău. Mii de oameni au fost evacuaţi din calea urgiei.

În Florida, uraganul a lăsat prăpăd pe unde a trecut. Sunt localităţi întregi de coastă unde apa a acoperit aproape complet casele şi zeci de copaci şi stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ. Falezele s-au prăbuşit în ocean, iar şoselele s-au surpat pe kilometri întregi.

În metropole ca Miami, Orlando sau Cape Canaveral, unde este baza NASA, apele oceanului au ajuns până în mijocul oraşului.

Cei care nu au mai avut timp să fugă din calea urgiei au privit fără nicio putere cum apa şi vijeliile îi lasă fără nimic.

Matthew va continua să le dea bătăi de cap americanilor şi în orele următoare. Dijmineaţă, uraganul e aşteptat să ajungă în Carolina de Nord, înainte de a părăsi uscatul şi să revină în Oceanul Atlantic.

În zonele afectate de uragan trăiesc şi mulţi români, care au povestit la Digi24 prin ce au trecut.

Româncă din Florida: „Nu am avut voie să ieşim din casă. Pur şi simplu am stat în casă şi am ascultat vântul, care a fost destul de puternic. Adică, dacă a fost ceva care ne-a îngrozit a fost vântul şi nici cu maşina nu puteai să ieşi."

Acolo unde pericolul a scăzut, oamenii încep să se întoarcă la casele lor.

Ştefan Florin Stoleru, preot român din Jacksonville, Florida: „Sunt foarte mulţi plecaţi din oraş, chiar foarte departe. Acum se întorc rând pe rând, însă chiar în zona unde locuiesc eu, drumul e blocat de poliţie, pentru că zona plajei înca nu s-a curăţat, străzile din împrejurimile plajei nu sunt curăţate şi accesul e interzis”.

Matthew va continua să le dea bătăi de cap americanilor şi în orele următoare. În această dimineaţă, uraganul e aşteptat să ajungă în Carolina de Nord, înainte de a părăsi uscatul şi să revină în Oceanul Atlantic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri