Francul elvețian provoacă panică în Europa. Investitorii cumpără aur şi obligaţiuni de stat germane

Data publicării:
Franci elvetieni-AFP Mediafax Foto-FABRICE COFFRINI-1

Moneda europeană s-a depreciat imediat după ce Banca Elveţiei a anunţat că lasă liber cursul franc - euro.

„Banca Naţională a Elveţiei a ajuns la concluzia că menţinerea plafonului de schimb valutar franc-euro nu se mai justifică. Odată cu creşterea plafonului de schimb valutar, Banca Naţională a Elveţiei scade rata dobânzii la depozitele la vedere, de la -0,25% la -0,75%”, a anunțat Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Elveţiei.

Francul elveţian a crescut cu aproape 30%, de la 1,20 de franci până la 85 de centime pentru un euro. În cele din urmă, s-a stabilizat la puţin peste un franc pentru un euro. Valoarea acţiunilor de la bursa elveţiană a scăzut cu aproximativ 6,6 la sută. Spre exemplu, valoarea acţiunilor companiei Swatch s-a depreciat cu 15 procente.

„Nu se poate spune deocamdată ce efect va avea (n.r. această decizie), sunt mari riscuri pentru sectorul de exporturi”, a declarat Karin Keller-Sutter, consilier de stat.

„Cred că este o mare incertitudine, încă nu ştiu, o incertitudine care va dura, cred, două-trei săptămâni pentru ca pieţele să reacţioneze”, a apreciat Bernard Rugger, analist financiar.

Investitorii europeni s-au grăbit să cumpere aur sau obligaţiuni de stat germane. Zlotul polonez s-a depreciat cu 16 la sută faţă de francul elveţian, iar forintul maghiar - cu 15 la sută. Decizia Băncii Elveţiei are efecte şi peste ocean.

Procesul va accelera scăderea monedei Euro şi creşterea dolarului pentru că elveţienii vor ţine cumpărătorii departe de moneda euro. Nu mi-aş dori să fiu un exportator în Elveţia în aceste zile. Dacă francul va deveni tot mai puternic, va afecta, de asemenea, şi exportatorii americani”, spune Sara Eisen, analist CNBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri