Franţa | Mărirea şi decăderea imperiului colonial

Data publicării:
circulatie paris - guliver gettyimages

Franţa a devenit o putere colonială în secolul al 17-lea, când armata franceză a ocupat o serie de teritorii din Africa, iar marina militară a revendicat în numele Parisului regiuni din America sau Asia. Astfel, Franţa a preluat controlul asupra mai multor regiuni cu populaţie musulmană, cum ar fi Algeria, Egipt, Tunisia, Maroc, Siria sau Liban. Potrivit statisticilor, cel mai mare număr de musulmani din protectoratele franceze au imigrat în Franţa metropolitană în secolul 20, în special în urma războaielor coloniale de independenţă. Adică între 1954-1962, când majoritatea coloniilor din Africa şi Asia au ieşit de sub autoritatea Parisului. Procesul de decolonizare a fost complicat, iar una dintre cele mai dure etape a fost cea a atacurilor teroriste din Franţa.

Autorii acestor atentate care i-au înspăimântat pe francezi au fost membrii Organizaţiei Armatei Secrete, o grupare politico-militară clandestină, care a activat între 1961 şi 1962. Gruparea s-a format ca o formă de protest a deciziei preşedintelui Charles de Gaulle de a acorda independenţa Algeriei. Astfel, generalul francez a devenit principala ţintă a teroriştilor. Violenţele au avut loc şi pe teritoriul Algeriei, unde erau înregistraţi aproximativ un milion de cetăţeni francezi.

Cele mai grave atacuri comise de membrii Organizaţiei Armatei Secrete au avut loc în iunie 1961, când o bombă a fost detonată la bordul trenului care făcea legătura între Paris şi Strasbourg. 28 de oameni au fost ucişi.

În ianuarie 1962, militanţii au detonat o bombă în apropierea ministerului francez de externe din Paris, în care a fost ucisă o persoană, iar în martie 1962, un atentat cu maşină capcană a ucis alţi trei oameni.

În total, în campania de atentate de peste un an, membrii organizaţiei armatei secrete au ucis sau rănit aproximativ 2.700 de persoane. Situaţia s-a calmat după arestarea capilor organizaţiei, în 1962.

Pe fondul creşterii numărului grupărilor radicale, între 1962 şi anii 80, Franţa a mai fost zguduită de o serie de atentate puse la cale de celebrul terorist venezuelean Carlos Şacalul, la ordinul grupărilor radicale arabe. O altă serie de atacuri teroriste ale organizaţiilor teroriste arabe a avut loc în anii 80.

Parisul, dar şi alte oraşe franceze au fost ţinta grupărilor teroriste. Gruparea Abu Nidal a comis un atac soldat cu 6 morţi în 1982. De asemenea, Carlos Şacalul este considerat responsabil pentru explozia unei bombe în ultima zi a anului 1983, iar gruparea radicală Hezbollah a efectuat o serie de atacuri în septembrie 1986.

Potrivit statisticilor neoficiale, 24% din populaţia actuală a Franţei, care numără 65 de milioane de oameni, este formată de persoane născute în străinătate sau care au un părinte născut în afara Franţei. În total, numărul francezilor de origine străină ar fi de aproape 14 milioane, dintre care 22%, adică aproape 3 milioane, provin din ţările Maghrebului - Maroc, Algeria, Tunisia -, 5% din Africa Subsahariană şi 2,4% din Turcia.

La peste 50 de ani de la sfârşitul imperiului colonial francez, însă, mai sunt 14 state independente africane care plătesc o taxă colonială către Paris. Banii sunt acordaţi pentru bunurile pe care statul francez şi cetăţenii Franţei le-au lăsat în urmă şi pentru investiţiile pe care Parisul le-a făcut în fostele sale colonii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...