Franţa: Risc de război între Rusia şi Turcia. F. Hollande îndeamnă la reînceperea negocierilor de pace pe Siria

Data publicării:
putin cu erdogan - fb

Într-un interviu pentru un post de radio francez, preşedinte Francois Hollande a avertizat că tensiunile dintre Rusia şi Turcia, pe tema Siriei, pot duce la un război între cele două state.

„Jurnalist: Credeţi să există riscul unui război între Rusia şi Turcia?

Francois Hollande: Da, chiar dacă nu va fi un război direct, ci unul indirect, în care avioanele ar bombarda aceeaşi oameni din nordul Siriei”.

Liderul de la Elysee a afirmat că este nevoie de o soluţie politică rapidă pentru războiul sirian şi că negocierile de pace trebuie să reînceapă.

În paralel, în Consiliul de Securitate al ONU, Moscova a depus o moţiune prin care cere respectarea suveranităţii Siriei şi anularea oricăror planuri sau încercări de intervenţie la sol.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, care au drept de veto, au spus că demersul nu va avea succes. Iar Turcia, direct vizată de proiectul rusesc de rezoluţie, a spus că nu va interveni la sol singură.

Halit Cevik, ambasadorul Turciei la ONU: „Turcia nu va interveni la sol în Siria dacă nu va fi o acţiune colectivă, fie printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, fie o acţiune a coaliţiei internaţionale din care facem parte”.

Un acord de încetare a focului în Siria trebuia să intre în vigoare ieri, dar în teren nu este niciun semn că luptele s-ar fi oprit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri