FT: Putin i-a cerut lui Bashar al-Assad să renunțe la putere

Data publicării:
bashar al assad vladimir putin getty
GettyImages

FOTO: Gulliver/GettyImages

Cererea ruşilor l-a înfuriat pe Bashar al-Assad, care i-a transmis lui Putin că nu va renunţa renunţa la puterea din Siria.

Informaţia a fost dezminţită, însă, de la Moscova.

Igor Sergun a ajuns în luna decembrie la Damasc, în cel mai mare secret. El fusese însărcinat cu dificila misiune de a-l înştiinţa pe Bashar al-Assad că Vladimir Putin nu îl mai vrea la putere. Motivul? Vladimir Putin a aruncat o privire dincolo de cortina regimului sirian şi a descoperit mult mai multe probleme decât cele pentru care se aştepta să negocieze. În urma acestei analize, Kremlinul a ajuns la concluzia că doar prin înlăturarea lui Assad de la putere va putea menţine în fruntea Siriei un regim alawit.

Sacrificiul cerut de la Moscova nu a fost pe placul lui Assad, care l-a refuzat vehement pe Vladimir Putin. Cererea Kremlinului l-a supărat atât de mult, încât a avertizat că fără el la putere Rusia va pierde influenţa pe care acum o are în Siria.

Potrivit Financial Times, care citeză surse de la Damasc, în urma acestui episod, al-Assad a devenit tot mai sceptic în ceea ce priveşte rolul Moscovei în conflict. El s-ar teme ca liderii de la Kremlin să nu aibă ulterior pretenţii exagerate. De asemenea, ar încearcă să evite cât poate de mult ascensiunea unor forţe care ar putea, mai târziu, să-l răstoarne de la putere.

Igor Sergun, cel care a fost desemnat să ducă mesajul lui Vladimir Putin la Damasc, era în luna decembrie şeful spionajului rus. El a murit în mod suspect, la doar câteva săptămâni după ce s-a întors din Siria.

Interesele Rusiei în Siria

Principalul interes al Moscovei în Siria este unul militar, menţinerea controlului bazei navale din Tartus, de la Marea Mediterană. După începerea războiului civil sirian şi expansiunea teroriştilor ISIS, Rusia a considerat că singura modalitate prin care poate să controleze în continuare acel port este menţinerea lui Bashar al-Assad la putere. Acesta este şi principalul motiv pentru care ruşii au acceptat să se implice direct în războiul din Siria.

Vladimir Putin ar renunţa să îl mai susţină pe al-Assad doar dacă Occidentul i-ar oferi garanţia că portul Tartus va rămâne în continuare sub controlul Rusiei. Nu există informaţii că ar exista o astfel de înţelegere.

Însă Financial Times spune că, după vizita generalului GRU la Damasc, serviciile secrete occidentale au devenit mult mai optimiste că s-ar putea ajunge la o soluţie diplomatică pentru instalarea unui regim de tranziţie în Siria. Iar Bashar al-Assad şi-ar fi complicat viaţa jucând la două capete.

Pe lângă prietenia sa cu Rusia, ar fi încercat în paralel să ajute Iranul să îşi extindă influenţa în regiune. Iar Moscova, deşi are o relaţie veche şi bună cu Teheranul, nu vrea ca propriile planuri să se împiedice în ambiţiile Iranului. 

Citiți și:

Vladimir Putin, gata să îi acorde azil politic lui Bashar al-Assad
SUA își schimbă poziția în privința lui Bashar al-Assad?
Moscova: După atentatele de la Paris, e inacceptabil să pui drept condiție plecarea lui Bashar al-Assad de la putere
Angela Merkel: Bashar al-Assad trebuie implicat în discuții. Care este poziția României
Casa Albă: Susținerea lui Bashar al-Assad ar putea izola Rusia și mai mult pe plan internațional
Dosar internațional | ISIS, un inamic mai mare decât Vladimir Putin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri