Sari la conținut
News Alert

Fundația Nobel își face un sediu nou de 133 de milioane de euro

 

(Foto: nobelprize.org)

"Câştigătorul concursului de arhitectură pentru Centrul Nobel este firma David Chipperfield Architects din Berlin", a declarat directorul Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

Această clădire, cu un buget de 1,2 miliarde de coroane suedeze (133 de milioane de euro), va fi construită într-un vechi cartier din capitala suedeză, înconjurat de lacuri şi situat în apropierea principalelor muzee şi monumente.

În noua clădire se vor desfăşura toate activităţile Fundaţiei Nobel, cu excepţia banchetului, care va continua să aibă loc în clădirea consiliului municipal, anual, pe 10 decembrie, conform tradiţiei. În prezent, fundaţia îşi desfăşoară evenimentele în diferite puncte ale oraşului Stockholm.

Centrul Nobel va dispune, de asemenea, de o bibliotecă, mai multe săli de conferinţe şi spaţii educative, destinate vizitelor şcolare.

Potrivit biroului de arhitectură câştigător al concursului, clădirea, cu o faţadă din bronz, piatră şi sticlă, va reflecta aspiraţiile inventatorului Alfred Nobel, care a înfiinţat fundaţia ce acordă prestigioasele premii.

Două treimi din bugetul proiectului sunt deja garantate de donaţii private.

Crearea unui sediu al Fundaţiei Nobel este un subiect discutat încă din 1901, primul an în care s-au decernat aceste premii.

Fundaţia speră să inaugureze această clădire cu o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi în 2018.