G.Oprea, la Consiliul JAI: România nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranți

Data publicării:
oprea FB IGPR 2

 

 Foto: Facebook

„Vicepremierul a arătat că, potrivit mandatului, România va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii Europene, și nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de către Comisia Europeană", se arată într-un comunicat MAI. 

În intervenția sa, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că România susține nevoia unei abordări comune a problemei migrației cu care se confruntă unele state europene, apreciind necesară coerența cu orientările strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie în ceea ce privește caracterul voluntar al măsurilor de solidaritate ale UE. 

Totodată, ministrul de Interne a menționat că pentru asumarea unui nou angajament politic în privința relocării intra-UE „este necesară o foarte atentă cuantificare a tuturor aspectelor de natură practică pe care le incumbă o asemenea măsură, cum ar fi: implicațiile financiare, situația capacităților naționale de recepție, integrarea persoanelor relocate în țările-gazdă, durata de relocare și aspectele privind returnarea”.

UE: Echipaje Frontex vor fi desfășurate la granițele externe „sensibile”

În cadrul discuțiilor cu miniștrii de Interne din UE și membrii Comisiei Europene, Gabriel Oprea a subliniat că România contribuie activ la securitatea comună a Uniunii, fiind pe locul al doilea ca număr de experți care activează în FRONTEX și, în special, prin securizarea a 2.070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, lucru pe care îl face cu responsabilitate, acționând ca un membru de facto al spațiului Schengen. 

Referindu-se la situația înregistrată în statele europene, vicepremierul a susținut, potrivit comunicatului citat, că este nevoie de o strategie amplă, integratoare și finanțată corespunzător, care să vizeze atât intervenția la sursă cu măsuri de natură economică, socială și educațională, cât și cooperarea cu țările de tranzit, care joacă un rol crucial în limitarea plecărilor masive spre Europa. 

„Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a apreciat ca extrem de importantă intensificarea tuturor măsurilor de combatere a traficului ilegal de persoane prin consolidarea și intensificarea schimbului de informații și date și a anunțat că România este dispusă să contribuie suplimentar la activitățile operative ale FRONTEX și ale altor agenții ale Uniunii Europene din domeniul securității”, se mai arată în comunicat. 

De asemenea, vicepremierul Oprea a punctat ca extrem de importantă luarea cu celeritate a măsurilor de triere pentru identificarea persoanelor care nu se califică pentru obținerea protecției internaționale și returnarea acestora conform standardelor în materie. 

Viceprim-ministrul pentru securitate națională a menționat că este, totodată, necesară monitorizarea permanentă a evoluției situației și în alte zone de conflict care ar putea genera fluxuri masive de refugiați, referindu-se la Ucraina. Totodată, este importantă și consolidarea cooperării cu Organizația Națiunilor Unite din cel puțin două considerente — al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict și al misiunilor de menținere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană, indică sursa citată. 

„Am susținut permanent aplicarea principiului solidarității, iar România știe să fie solidară cu partenerii săi din Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, în încheierea intervenției sale în cadrul Consiliului JAI. 

În cadrul reuniunii la care participă miniștrii de Interne din Uniunea Europeană și reprezentanții Comisiei Europene sunt discutate toate aspectele cuprinse în pachetul de propuneri prezentat de către Comisia Europeană la data de 9 septembrie.

Citiți și: Klaus Iohannis: Problema este integrarea imigranților. „Nu îi primim în regim hotelier”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri