GALERIE FOTO. „Evadare” suspectă a refugiaților din tabăra de la Idomeni

Data publicării:
EVADARE IDOMENI 8 - GettyImages-515581378
IDOMENI EVADATI REFUGIATI 7 -GettyImages-515584022
IDOMENI EVADATI REFUGIATI 7 -GettyImages-515584022

©FOTO:GULLIVER/GETTYIMAGES

Refugiaţii au reuşit să intre în Macedonia, chiar dacă această ţară şi-a închis graniţa cu Grecia. Migranţii au mers mai multe ore şi nu au ezitat să traverseze apa foarte rece a unui râu.

În cele din urmă au găsit o spărtură în gardul de 30 de kilometri ridicat de Macedonia la frontiera cu Grecia.

Suntem în tabăra de la graniţă de 15 zile şi am văzut că soarta noastră este necunoscută, am decis cu toţii să plecăm din tabără şi să mărşăluim până la graniţă. Vrem să traversăm frontiera indiferent de ce se întâmplă”, a explicat Hussein, refugiat din Bagdad.

Dacă aveam vreo speranţă în Siria, nu am fi venit până aici, să ne supunem la atâtea riscuri”, spune și Ibrahim, refugiat din Damasc.

Pentru că au trecut ilegal graniţa, sute oamenii au fost reţinuţi de către armata macedoneană. Autorităţile vor acum să îi trimită pe refugiaţi înapoi în Grecia. Voluntarii care lucrează în tabăra de la Idomeni, de unde a plecat grupul de imigranţi, spun că înţeleg drama prin care trec oamenii.

Babar Baloch, purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi: „Refugiaţii sunt epuizaţi, obosiţi şi îşi pierd răbdarea. Acum este foarte clar că deciziile unilaterale de a închide graniţele nu ajută pe nimeni. În prezent, avem în jur de 12.000 de oameni, majoritatea femei şi copii”.

Chiar şi aşa, autorităţile elene suspectează că cineva a pus la cale plecarea grupului de refugiaţi. Printre oameni au circulat fluturaşi în limba arabă, care stabileau locul şi ora de întâlnire pentru plecarea în marş, dar şi mesaje prin care imigranţii erau speriaţi că riscă să fie întorşi în Turcia.

În tabăra de la granţia greco-macedoneană se află peste 14 mii de oameni. Ei sunt blocaţi acolo de o săptămână, de când aşa-zisa rută balcanică către vestul Europei s-a închis. Autorităţile elene încearcă să-i convingă să se mute din tabăra insalubră şi suprapopulată în centre de primire special amenajate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri