George Maior: Activitatea spionilor ruşi, intensificată în România şi nu numai

Data publicării:
george maior la Digiworld

George Maior spune că tot mai mulţi agenţi secreţi de la Moscova încearcă să obţină informaţii strategice din Europa.

„Nu numai în România şi, dacă observăm recentele rapoarte venind din Polonia, de exemplu, privind activatea de informaţii a Rusiei pe teritoriul Poloniei, s-a precizat clar că s-au intensificat cantitativ şi calitativ, ceea ce s-a întâmplat şi în România şi în alte state, cu intenţia de a culege informaţii privind orientarea politică şi strategică a ţării”, a spus George Maior, fost şef al SRI, la un post de televiziune.

Scopul final ar fi acela de a schimba poziţia statelor europene faţă de Kremlin, mai ales în contextul sancţiunilor cu care se confruntă Rusia de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Pot obţine de la diverşi oameni informaţii. Oameni din politică, din instituţii. Decizii cât mai favorabile Rusiei, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, influenţând pe interese economice sau strategice ruseşti”, a mai spus acesta.

Fostul director al SRI a vorbit şi despre pericolul tendinţei expansioniste a Federaţiei Ruse.

O ameninţare clasică de tip geopolitic, nemaiîntâlnită de la sfărşitul războiului rece şi care trebuie tratată foarte serios la nivelul politicii externe şi de securitate a României”, a afirmat George Maior.

El exclude, însă, posibilitatea ca Rusia să atace vreun stat membru al Alianţei Nord-Atlantice: „Nu cred că Rusia va trece linia roşie care desparte teritoriul său de cel al Alianţei, pentru că, în acest caz, am avea de a face cu o agresiune de tip militar, care se încadrează în prevederile articolului 5 NATO privind apărarea colectivă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri