George Soros a renunțat la 18 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
European Institute For Roma Arts And Culture Opens In Berlin
Foto: Gulliver/GettyImages

Miliardarul american de origine maghiară George Soros a transferat 18 miliarde de dolari din conturile sale în cele ale Fundației Open Society, organizație înființată de el în 1993, relatează The Wall Street Journal.

European Institute For Roma Arts And Culture Opens In Berlin
Foto: Gulliver/GettyImages

George Soros, care și-a construit averea printr-o serie de tranzacții financiare faimoase, pariind împotriva guvernelor în momente de criză, a transferat o bună parte din averea de 25 miliarde de dolari către fundația înființată de el. Open Society Foundations a devenit astfel un gigant al fundațiilor. Cu acești bani în conturi, fundația este a doua cea mai bogată din SUA, după Fundația Bill and Melinda Gates.

Miliardarul controlează fundația printr-un comitet, fiind președintele acestuia.

Potrivit The Wall Street Journal, George Soros nu intenționează să facă tranzacții cu acești bani, el având un cont privat dedicat. De altfel, menționează sursa citată, el pierdut bani din acest fond după ce a pariat că bursele se vor prăbuși după alegerea lui Donald Trump ca președinte.

Cine este George Soros

Potrivit sursei citate, George Soros, în vârstă de 87 de ani, a început să lupte împotriva comunismului în estul Europei în 1979. În 1984, el a înființat o fundație în țara sa natală, Ungaria, prin care erau distribuite fotocopiatoare în universități pentru a sparge monopolul informațional al guvernului.

A trăit sub regimul nazist și comunist din Ungaria și a dorit să creeze „societăți deschise” în țările cu guverne autoritare. De altfel, numele fundației lui a fost dat după o carte a unuia dintre profesorii săi, filosoful Karl Popper, care a apărat democrațiile liberale.

Fundația Open Society funcționează acum prin intermediul a 40 de organizații și birouri, în țări precum Afganistan până la Africa de Sud, finanțând fonduri de ajutorare a refugiaților ori programe de sănătate publice și de educație. Fundația sa militează, printre altele, și pentru drepturile romilor, una din cele mai mari minorități din Europa.

The Wall Street Journal mai notează că munca depusă de fundația sa a enervat uneori guvernele naționaliste, precum cel din Ungaria natală, care a atacat anul trecut universitatea fondată de el în Budapesta.

De altfel, politicieni din Macedonia, Polonia și alte țări europene l-au atacat pe miliardar, acuzându-l că interferează în afacerile interne ale țărilor.

În Statele Unite, George Soros este un important finanțator al Partidului Democrat. În campania de anul trecut, el a fost un fervent critic al lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican.

Potrivit sursei citate, până acum, George Soros a donat circa 14 miliarde de dolari pentru cauzele fundației sale.

The Wall Street Journal mai precizează că miliardarul a refuzat să ofere un comentariu cu privire la transferul de 18 miliarde de dolari.

George Soros a emigrat în tinerețe în Marea Britanie și a devenit agent la bursă, apoi s-a mutat în SUA.

El a devenit cunoscut la începutul anilor 90 ca fiind „omul care a spart Banca Angliei”. A reuşit să scoată un profit de un miliard de dolari dintr-o speculaţie foarte riscantă în valoare de zece miliarde de dolari: a pariat că lira sterlină se va deprecia, după ce guvernul britanic a urmărit să retragă moneda națională din Mecanismul de schimb valutar al UE.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri