Germania vrea redistribuirea imigranților

Data publicării:
refugiati imigranti 2 - GettyImages - 27 august 15

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucici, a precizat că ţara sa nu îşi va închide graniţele şi că refugiaţii vor găsi alte căi către vestul Europei, cel mai probabil prin România şi Croaţia. „Trebuie să ştim ce să facem cu ei. Trebuie să acţionăm împreună cu statele Uniunii Europene. Nu avem o problemă să-i înregistrăm, dar ei nu vor să rămână în ţara noastră”, a declarat acesta.

„Nu vom ridica niciodată garduri, ziduri, sper să nu ne aflăm în această situaţie. Aceasta deoarece vorbim despre oameni disperaţi, nu despre criminali şi terorişti. Vorbim despre refugiaţi, despre oameni care şi-au părăsit casele, ţările, toate amintirile, caută doar să găsească o viaţă mai bună pentru ei şi copiii lor şi au nevoie de ajutor”, a mai adăugat premierul Serbiei.

Austria, ca ţară de tranzit spre Germania, a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală. Sebastian Kurtz, ministrul austriac a ținut să precizeze: „Dacă nu suntem capabili să găsim o soluţie europeană rapidă în acest caz, atunci mai multe state, ca Ungaria şi Danemarca, vor încerca să rezolve singure criza prin măsuri individuale şi prin propriile iniţiative. Acest lucru nu va funcţiona şi, mai presus de toate, va ameninţa principiul european al graniţelor deschise.”

De partea sa, şeful diplomaţiei germane a abordat alt subiect sensibil pentru unele state europene: redistribuirea imigranţilor. „Sunt convins că fără o distribuire corectă riscăm să punem în pericol primirea (n.r. - refugiaţilor) în acele ţări care acceptă în acest moment majoritatea imigranţilor. De aceea este atât de important să facem progrese aici”, a spus Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe.

Serbia nu a scăpat ocazia pentru a-i admonesta pe oficialii Uniunii pentru că nu au reuşit să controleze valul de refugiaţi. „De ani de zile aţi vorbit despre solicitaţii de azil din Serbia, Macedonia şi alte ţări, veniţi în UE. Acum vă pot spune că imigranţii vin la noi din UE, astfel încât vreau să vă întreb dacă intenţionaţi să înfiiinţaţi puncte de control pentru a preveni migraţia spre Serbia şi Macedonia. Faptul că intenţionaţi să ne daţi un milion de euro nu va rezolva această situaţie”, a fost declarația ministrului de externe al Serbiei, Ivica Dacici.

Aproximativ 100 de mii de imigranţi, majoritatea din Siria şi alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat anul acesta în Serbia, majoritatea venind prin Grecia şi Macedonia, în drumul spre vestul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri