Golful în care se vor desfăşura probele pe apă la Olimpiada de la Rio, groapa de gunoi a orașului

Data publicării:
rio-poluare

Văzut de sus, golful Guanabara oferă un peisaj perfect pentru o carte poştală cu Rio. La mal, însă, dispare tot farmecul. Poluarea, mizeria şi gunoaiele au pus stăpânire pe întinderea de apă, de la un ţărm la altul. Mirosul e de nesuportat în unele locuri, iar biologii spun că golful e acum un depozit pentru tot felul de deşeuri.

Mario Moscatelli, biolog: Uite, încă un bazin de plastic.

Experţii au avertizat autorităţile încă de acum câţiva ani că golful trebuie curăţat. Cu timpul, situaţia s-a înrăutăţit şi riscă să devină critică în preajma Jocurilor Olimpice, dacă nimeni nu ia măsuri. În ultimele două decenii, Brazilia a alocat aproape două miliarde de dolari pentru combaterea poluării, dar rezultatele nu se văd. 70% din deşeurile menajere ale oraşului Rio ajung în continuare în apele golfului Guanabara.

Mario Moscatelli, biolog: E o crimă să ai banii necesari şi să-i cheltuieşti aiurea. Programul de curăţire a Golfului Guanabara este un exemplu clar de nepăsare a unor politicieni şi responsabili locali care nu-şi fac treaba.

Când au anunţat organizarea Olimpiadei din 2016, autorităţile braziliene au promis că apele vor fi sută la sută curate. Ulterior, promisiunile s-au redus la 80%, iar acum oficialii din Rio recunosc că şi acest obiectiv e greu de îndeplinit.

Philipp Buhl, sportiv german: La primul meu contact cu apa am văzut un scaun de lemn plutind. Nu e un loc ideal şi sper că apele vor fi mai curate, nu doar în perioada Olimpiadei, ci pe termen lung.

Dacă sportivii sunt îngrijoraţi de cum arată golful, autorităţile sunt însă optimiste că Rio de Janeiro va face faţă provocării unei competiţii sportive de talie internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri