Grecia are un nou ministru de finanțe

Data publicării:
tzakalotos ministru grec finante GettyImages-477311818 6072015

Noul ministru grec de finanțe, Euclid Tsakalotos ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Euclid Tsakalotos, coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei (UE și FMI), era adjunct al ministrului de externe. El a fost numit luni în funcția de ministru de finanțe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis,

Desemnarea lui Euclid Tsakalotos în funcția de ministru de finanțe a fost convenită la o reuniune a liderilor formațiunilor politice parlamentare, desfășurată anterior la sediul Președinției. Tsakalotos este membru al partidului Syriza și a fost ales deputat din partea acestei formațiuni.

Euclid Tsakalotos a depus deja jurământul, luni seara.

În noua sa calitate, Tsakalotos va participa marți la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a miniștrilor de finanțe din zona euro (Eurogrup), reuniune convocată în urma referendumului de duminică din Grecia, prin care populația elenă a respins ultimele propuneri ale creditorilor internaționali.

Un economist discret, în antiteză cu personalitatea eclatantă a lui Varoufakis, Euclid Tsakalotos, în vârstă de 55 de ani, s-a născut la Rotterdam și a studiat la Oxford. Este profesor universitar, ca și ministrul demisionar Varoufakis, cu care, de atlfel, este bun prieten. Este căsătorit cu o scoțiancă și i-a uimit pe liderii europeni cu engleza impecabilă pe care o vorbește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri