GRECIA. Restaurantele au început să refuze plata cu cardul

Data publicării:
grecia cozi bancomate - GettyImages-478867304-2

Închiderea băncilor şi limitarea retragerilor de la bancomate continuă să fie marile bătăi de cap pentru oameni. Locuitorii şi turiştii suferă în mod egal de restricţiile generate de lipsa de lichidităţi. Unele firme îşi plătesc angajaţii cu bani gheaţă, în timp ce în restaurante este acceptată tot mai rar plata cu cardul.

- Vom avea probleme dacă acceptăm plata cu cardul pentru că noi nu putem retrage mai departe banii din bancă, îi spune un ospătar unui client.

- Şi de când aţi început să refuzaţi astfel de plăţi? întreabă acesta.

- Săptămâna trecută totul a fost în regulă. Am început să refuzăm cardurile de săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, oamenii se plâng că nu mai pot accesa servicii precum iTunes, AppStore, PayPal sau iCloud, pentru că decizia guvernului de a institui „controlul de capital" face ca folosirea cardului de credit să fie respinsă la plățile online internaționale.

În Atena, una cele mai celebre măcelării ale oraşului este acum goală. Angajaţii se plimbă dintr-o parte în alta şi se întreabă cât va mai dura această situaţie care, cu fiecare zi care trece, apropie magazinul tot mai mult de faliment.

„Dacă piaţa va continua în acest fel, voi ajunge să am datorii de 5.000 de euro într-o lună. Deja sunt pe minus cu 4.000 de euro pe care i-am luat din economiile mele. Nu câştig nimic acum. Am trei copii şi nu câştig nimic ca să duc acasă”, spune unul dintre măcelari.

Patronii de cafenele se plâng că lipsa de lichidităţi a rărit considerabil rândurile clienţilor.

De 16 ani am cafeneaua şi pot să spun că acum trecem prin cele mai grele vremuri. Majoritatea clienţilor vin, beau cafea şi nu au bani să plătească. Nu au niciun ban. Am pierdut tot. Ce ar trebui să fac în continuare? O să ajung pe străzi şi o să încep să cerşesc”, se plânge un proprietar de cafenea.

Nici vânzătorii din magazine nu o duc mai bine.

Dacă nu sunt bani, nu se întâmplă nimic. Ce ar trebui să înţeleagă omul de pe stradă despre obligaţiuni? El nu vrea altceva decât să aibă bani în buzunar ca să poată cumpăra ceva. Frica îi face pe toţi să se dea înapoi, iar nouă, la rândul nostru, începe să ni se facă frică”, spune un vânzător.

Grecii sunt constrânşi să trăiască doar cu cei 60 de euro pe care au voie să îi scoată zilnic de la bancomat

„Totul s-a redus, absolut totul. Nu mai este carne, nu mai este brânză. Mai sunt alimente de strictă necesitate. Ce am luat eu acum este pentru o săptămână”, spune o femeie.

Grecii ştiu că, indiferent de ce se va decide la Bruxelles, situaţia lor nu se va îmbunătăţi peste noapte.

„Cred că am demonstrat că nu mai puteam suporta situaţia, că putem vorbi pe o singură voce. Dar nu cred că situaţia se va îmbunătăţi. Cred că ne va fi şi mai greu”, spune o femeie.

Băncile din Grecia rămân închise cel puţin până joi. Până atunci cei care vor să scoată bani de la bancomat o pot face doar în limita a 60 de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri