Grecii din România, cu ochii pe conaţionali

Data publicării:
manifestanti Grecia mediafaxfoto 05.07

În momentul de faţă, în România este mai bine. Românca Ligia Manesi a trăit 10 ani în Grecia şi iarna trecută s-a întors în ţară împreună cu soţul grec şi cei doi copii. Criza elenă i-a făcut să aleagă Bucureştiul, pentru că au găsit locuri de muncă mai bine plătite, în domeniul sănătăţii, un sector care duce lipsă de finanţare în Grecia.

Ligia Manesi spune: "Soţul meu a găsit o oportunitate de serviciu, un serviciu foarte bun... şi de aceea am venit."

Ligia Manesi şi soţul ei ar fi votat pentru austeritate şi bani de la Occident dacă ar fi fost în Grecia. Se bucură însă că sunt departe de agitaţia de acolo. Grecii sunt teribil de frământaţi: “Jumătate sunt pentru da, jumătate sunt pentru nu, există chiar şi în mijlocul familiilor divergenţe pe acest subiect, dar eu spun că Grecia este o ţară europeană.

Referendumul de astăzi este ocazia perfectă pentru un drum nou, de reconstrucţie, crede şi Aspa Kopanelli, o grecoaică pensionară, care a venit într-o excursie de trei zile în România. Nu poate să se bucure prea mult de vacanţă, pentru că îşi face griji. Nu ştie dacă va mai găsi băncile deschise în Grecia. Speră însă că cei rămaşi acasă vor face astăzi alegerea corectă: "Nu cred că poporul grec vrea să iasă din zona euro, asta e protecţia noastră şi sperăm să nu se întâmple asta."

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de măsurile de austeritate pe termen lung cerute de creditorii internaţionali, precum majorarea taxelor, reducerea subvenţiilor şi creşterea vârstei de pensionare. Speriat de această perspectivă, un alt turist grec venit în România, Georgios Ververis, spune că ar fi votat împotriva condiţiilor puse de finanţatorii externi dacă ar fi fost acasă: "În momentul în care o să se voteze şi alte măsuri de austeritate, poporul grec o să treacă prin situaţii foarte grele."

La fel de realişti, mulţi greci nu aruncă vina doar pe Occident, cum o fac ministrul de finanţe şi premierul de la Atena.

Nicolaos Terzopoulos spune : O parte din vină o poartă şi poporul grec, care a fost de acord cu guvernele de până acum. Cred că Grecia este inima Europei, deci aş vota DA.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri