Grecii fac grevă generală pentru a nu pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii externi

Data publicării:
steag drapel grecia - gettyimages crop-1

Spitalele vor funcționa cu personal de urgență și unele școli de stat vor fi închise în timp ce profesorii și studenții, medicii, jurnaliștii și lucrătorii din transporturi se vor alătura primei greve la nivel național declanșate de cele mai mari sindicate din sectorul public și privat în Grecia într-un an.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti informează cetățenii români că acest protest afectează transporturile publice urbane, feroviare, maritime şi aeriene.

Greva va fi un prim test pentru prim-ministrul Alexis Tsipras, care a ajuns la putere promițând să pună capăt austerității în ianuarie, dar apoi a acceptat termenii impopulari ai unui al treilea plan de salvare, sub amenințarea unei ieșiri din zona euro, notează Agerpres. 
    
Tsipras a fost reales în urmă cu două luni pe baza unui mandat de a pune în aplicare acest acord, dar a promis să lucreze din greu pentru a atenua impactul acordului. În mod paradoxal, propriul partid SYRIZA al lui Tsipras a venit în sprijinul grevei, afirmând că acțiunea consolidează poziția guvernului în discuțiile cu creditorii. 
    
Greva este „răspunsul poporului la insistența dogmatică în politici distructive ce i-au stors de puteri pe lucrători și i-au făcut pe tineri să-și piardă speranța”, a declarat sindicatul din sectorul privat GSEE într-un comunicat. 
    
Greviștii se vor aduna în centrul Atenei și vor porni în marș spre parlament, aproape de un hotel unde discuțiile cu UE și inspectorii FMI au fost reluate miercuri, ca parte a primei revizuiri a planului de salvare pentru Grecia. 
    
Guvernul SYRIZA al Greciei a declarat că va pune în aplicare partea sa de acord cu creditorii, dar menține de mult timp că 
termenii planului de salvare sunt excesiv de duri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri