Gruparea jihadistă Stat Islamic a pierdut, în 2015, 14% din teritoriile controlate în Siria și Irak

Data publicării:
isis a pierdut 14 la suta din teritorii

Contrar aparenţelor, 2015 nu a fost un an bun pentru gruparea Stat Islamic. Teroriştii au pierdut 14% din teritoriile controlate în Siria şi Irak.

Zona controlată de gruparea teroristă Stat Islamic s-a redus cu aproape 13.000 de kilometri pătraţi în 2015. Au şi cucerit teritorii noi, în jurul oraşului Palmyra, de exemplu, dar nu suficiente pentru a compensa pierderile. Multe din teritoriile scăpate de sub controlul grupării Stat Islamic se află în nordul Siriei, aproape de graniţa cu Turcia. Dar şi în Irak au suferit pierderi importante, mai ales în zona oraşului Tikrit. Unde s-au dus teritoriile pierdute de ISIS? În mare parte, la miliţiile kurde. Kurzii sunt de departe câştigătorii anului în Siria, spun experţii de la IHS Jane's. Aproape că şi-au triplat în 2015 suprafaţa controlată”, transmite corespondentul Digi24 Alina Matiș.

Unul dintre motivele avansului kurzilor este susţinerea pe care o primesc din partea coaliţiei occidentale conduse de Statele Unite, care le livrează armament. Ajutor primesc şi rebelii sirieni, care luptă împotriva regimului Bashar Al Assad. Recent, Statele Unite au decis să trimită în Siria şi trupe terestre. Anunţul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Ash Carter, care a refuzat să ofere mai multe detalii despre misiune.

Surse militare americane au explicat pentru Digi24 că soldaţii provin de la MacDill Airforce Base, din Tampa, Florida, acolo unde se află Comandamentul american pentru Operaţiuni Speciale. Şeful acestui comandament, Generalul Joseph Votel, a declarat, în exclusivitate pentru Digi24, că este îngrijorat de avioanele ruseşti care zboară deasupra primilor militari americani trimişi la sol în Siria.

Aş minţi dacă aş spune că nu sunt îngrijorat. Dar Departamentul american al Apărării şi Ministerul rus al Apărării au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la măsurile de reducere a riscului accidentelor între avioanele coaliţiei şi cele ruseşti care operează în spaţiul aerian sirian. Sunt încrezător că înţelegerea semnată de oficialii noştri din Departamentul Apărării va asigura că procedurile de siguranţă sunt respectate şi eficiente”, a declarat oficialul american. Acordul despre care acesta vorbeşte prevede schimbul de informaţii între cele două superputeri care acţionează în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri