Hot water challenge, o nouă modă îngrijorătoare printre adolescenți

Data publicării:
apa fiarta

„Hot water challenge” (provocarea apei fierbinți) a făcut zilele trecute încă o victimă în Statele Unite. După „ice bucket challenge”, această nouă provocare - ce se răspândește îngrijorător din cauza rețelelor de socializare - se situează la extrema cealaltă: constă în a vărsa apă fiartă pe prieteni când nu se așteaptă sau chiar pe propriul corp. 

Zilele trecute, o mamă din Pennsylvania a recurs la Facebook pentru a transmite un avertisment dur celorlalți părinți despre consecințele oribile ale acestei noi mode ce se răspândește printre adolescenți. Femeia a avut un adevărat șoc când fiul ei în vârstă de 12 ani s-a întors acasă, după ce rămăsese să doarmă peste noapte la niște prieteni. Băiatul i-a povestit că prietenii lui au așteptat să adoarmă și i-au turnat o cană cu apă fierbinte pe gât, în timp ce dormea. S-a ales cu arsuri de gradul al doilea. Femeia a publicat pe rețeaua de socializare fotografii cu arsurile băiatului ei, pentru a-i avertiza pe ceilalți părinți despre nebunia acestui obicei care se răspândește printre adolescenții din America.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel e mai grav e că imaginile care surprind aceste momente oribile apar adesea pe YouTube. O simplă căutare cu „hot water challenage” dă mii de rezultate, iar imaginile sunt de multe ori șocante și greu de privit.

Nebunia a început prin august, dar se răspândește rapid. Arsuri, bășici, piele rănită și chiar orbire. Tinerii inconștienți își pun sănătatea în pericol de dragul unei provocări stupide.

Nicolas, un tânăr american din Arkansas, s-a ales cu arsuri de gradul al doilea la sfârșitul lunii august. Ca și în cazul băiatului de 12 ani de zilele trecute, din Pennsylvania, prietenii au aruncat pe el cu apă fiartă în timp ce dormea. „A fost cea mai rea durere din viața mea”, a povestit apoi Nicolas. 

Și mai grav este că o fetiță de 8 ani din Florida a murit, la începutul lui august, din cauza acestei provocări. Verișoara ei i-a propus să bea apă fierbinte. Esofagul și tubul digestiv al fetiței au fost complet arse. Dusă de urgență la spital, n-a supraviețuit rănilor. 

Zece zile mai târziu, o altă copilă, de 11 ani, a fost trezită de prietenele ei care i-au aruncat apă fiartă pe față. Grav rănită la nivelul umerilor și al feței, doctorii nu erau siguri că victima își va mai putea păstra vederea. 

Influența rețelelor sociale

Fenomenul nu este, totuși, nou. Filmulețe cu această provocare datează încă din 2012 pe YouTube, însă pericolul este amplificat în ultima vreme de puterea și influența tot mai mare pe care o au rețelele sociale asupra tinerilor. Cel mai adesea, sunt copii și adolescenți care cad victime. De ce? Pentru că au nevoie de recunoaștere, au nevoie să se simtă „populari”, explică psihologii. 

Iar „hot water challenge” nu este un caz izolat. Sunt și alte „jocuri”, adesea periculoase, care proliferează pe net. Cel mai cunoscut exemplu este, probabil, „balena albastră”.

Pentru tineri este o modalitate de a ieși în evidență, indiferent de consecințele actelor lor. Unii doar se prefac, dar cum scopul este de a posta pe rețelele sociale, este posibil ca dintr-un milion de persoane care văd filmulețul, zece chiar să pună în practică provocarea. 

Pregătirea „scenei” pare indispensabilă, pentru că ideea este să ai cât mai multe „like”-uri, iar pentru a reuși asta, trebuie să fie ceva spectaculos. Orice mijloace sunt permise. Mulți se filmează în timp ce se pregătesc să ia o altă persoană prin surprindere stropind-o cu apă fiartă. Persoanele trezite sau luate prin surprindere de „dușul” cu apă fierbinte au, evident, reacții impresionante.

Mass-media au alertat în legătură cu acest fenomen periculos. În afară de Statele Unite, s-au înregistrat cazuri și în Brazilia, Spania, Franța. În Franța, de pildă, chiar pompierii au transmis o avertizare pe contul lor de Twitter.

Copiii par să nu țină cont de pericolul care îi pândește atunci când văd că oamenii se uită la aceste filmulețe, ba unii mai și râd. Apoi, a face ceva interzis este o tentație aproape irezistibilă în cazul adolescenților, care încearcă să-și afirme identitatea contestând autoritatea. Există, totodată, și o psihologie de amplificare a „grozăviei”: dacă X s-a opărit la mâini, atunci eu îmi pot opări tot brațul!
Și, evident, cu cât adulții avertizează mai mult, cu atât mai mult le sunt ignorate sfaturile. La adolescență, când se iese din copilărie, mitul adulților „super-eroi” se prăbușește. Adolescenții deschid ochii către realitățile care îi înconjoară, iar această nouă percepție provoacă un sentiment de revoltă în cazul unora. Pentru a-și transmite mesajul în acest sens, nu țin cont de ceea ce spun adulții și adesea se pun în pericol, explică psihologii mecanismul din spatele „hot water challenge”.

Ce să facă părinții în această situație? Psihologii spun că trebuie să aprecieze foarte bine spiritul critic al copilului lor adolescent. La cel mai mic semn că ar fi entuziasmat de o provocare de genul „hot water challenge” (fie și la nivelul unei simple exclamații de tipul: mamă, ce tare!), ar trebui să discute pe îndelete cu copilul lor. 

Citiți și: 

Noua senzație a internetului și pericolul din spatele ei

Jocurile morții. Cum pot fi feriți copiii

10 sfaturi pentru a vă proteja copiii de pericolele de pe internet

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri