Hoții de petrol fac pagube de miliarde de dolari anual. Cum ajunge țițeiul la pompă

Data publicării:
p-3

În acest moment, pe piața petrolului furat există doi mari furnizori. Hoții nigerieni și combatanții din Siria și Irak ai gruparii jihadiste Statul Islamic. În Nigeria, petrolul este furat din conductele marilor companii energetice care exploatează zăcămintele de acolo. În Siria și Irak petrolul este furat din exploatările cucerite de Statul Islamic.

Însă, atât jihadiștii cât și nigerienii au o problemă: clienții pentru petrolul furat nu sunt chiar atât de ușor de găsit. Iar de acest inconvenient se lovesc cel mai tare hoții nigerieni, care sunt mulți, dar fură cantități prea mici ca să poată fi transportate profitabil.

Așa că hoții de petrol trebuie să caute un intermediar. Mai exact un contrabandist suficient de bogat cât să își permita un petrolier. Iar acolo unde există petrol ieftin vândut de hoți, există și intermediari care îl cumpără ieftin și îl vând mai departe scump.

Dar, ca să poată transporta petrol furat pe mările internaționale, în căutarea unor clienți, intermediarii au nevoie de acte originale. Tot Nigeria este sursa lor. Funcționarii corupți din terminalele petroliere pot fi convinși ca la un transport legal de petrol să imprime două documente originale. Unul ajunge la transportatorul legal, celălalt la contrabandist.

Cu petrolul furat la bord și actele în buzunar, intermediarii mai au nevoie doar de un cumpărător. Această ultimă etapă este cea mai grea. Ca să poată fi valorificat, petrolul trebuie rafinat, iar multe rafinării sunt deținute de giganții energetici care au și propriile zăcăminte de petrol.

Intermediarii petrolului furat trebuie să caute rafinării care nu sunt deținute de marile companii. Însă nici măcar acestea nu cumpără petrol de oriunde, ci apelează la traderii de mărfuri, care reprezintă cheia vânzării petrolului furat.

Traderii sunt tot intermediari. Caută vânzători în porturi și în apele internaționale și uneori ajung să cumpere pentru rafinării petrol furat din Nigeria, Irak, Libia sau din țări aflate sub sancțiuni internaționale. Uneori nu știu că petrolul a fost furat, deoarece este însoțit de actele originale emise de funcționari corupți. Alteori, traderii știu de unde vine petrolul, dar închid ochii, pentru că nu riscă prea multe. Odată ajuns pe mare, petrolul furat este greu de urmărit, iar când ajunge în rafinarii deja este amestecat cu petrol obținut legal.

În Nigeria, companiile energetice de acolo pierd anual între 8 și 12 miliarde de dolari pe an din cauza hoților de petrol. Anul trecut doar Shell a pierdut un miliard. Iar în Irak o estimare de curând arată că Statul Islamic câștigă 2 milioane de dolari pe zi din exploatarea abuzivă a zăcămintelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri