Idomeni, tabără a disperării pentru refugiaţi

Data publicării:
migranti in barca
Opt migranţi etiopieni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 12 au fost daţi dispăruţi după ce traficanţii care îi însoţeau i-au aruncat în apă de la bordul unei ambarcaţiuni. Foto: GettyImages

Peste 12 mii de refugiaţi stau în tabăra improvizată de la Idomeni, în condiţii improprii. Oamenii trebuie să stea la coadă în fiecare zi pentru raţiile zilnice de mâncare, oferite de voluntari.

„Este groaznic aici! Venim în fiecare dimineaţă să stăm la coadă, peste 500 de oameni pentru o roşie şi pentru o bucată de pâine. Stăm la cozi în fiecare zi.”

William Sakker, voluntar danez: „Puteţi vedea că oamenii se bat pentru o portocală. Pe hârtii există mâncare suficientă, dar este foarte mult haos şi oamenii sunt frustraţi.”

Tocmai pentru a preveni astfel de situaţii, ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Atena, le-a recomandat refugiaţilor şi imigranţilor, care sunt blocaţi în Grecia, să se mute în centrele oficiale, construite de autorităţile elene.

Ursula van der Leyen, ministrul german al Apărării: „Duceţi-vă în taberele oficiale pentru refugiaţi, ca să găsiţi servicii corecte, persoane de contact, să vă înregistraţi pentru un drum ordonat către Europa.”

Veşti bune şi din partea ministrului grec al Apărării: numărul imigranţilor care ajung în Europa s-a diminuat considerabil.

Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării: „Fluxul de imigranţi şi refugiaţi care vin de pe coastele Turciei a fost redus de la 5000-9000 zilnic, la 20-100 de refugiaţi şi imigranţi.”

Aproximativ 53 de mii de refugiaţi au rămas pe teritoriul Greciei, după ce statele balcanice au decis să-şi închidă graniţele. Pentru aproape toţi există locuri în taberele special amenajate, susţin autorităţile de la Atena.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri