Încă o zi de tensiuni în gările din nordul Ungariei

Data publicării:
criza la budapesta getty

FOTO: Gulliver/Getty Images

 

ACTUALIZARE 11.50. Dan Codre, corespondentul Digi24 în Ungaria, relatează din gara Bicske, unde refugiaţii protestează pentru că nu sunt lăsaţi să plece.

Aproximativ 500 de oameni sunt în trenul venit din gara Keleti. Stau în tren de aproape 24 de ore şi refuză mâncarea de la organizaţiile umanitare.

Strigă că vor să plece spre Europa şi refuză să ajungă în taberele de refugiaţi.

Cel mai apropiat centru de refugiaţi este la aproximativ 10 kilometri de gara Bicske.

Între timp, în gara Keleti vin zilnic alţi refugiaţi.


A fost o noapte tensionată în două gări din nordul Ungariei, unde au ajuns sute de refugiaţi, care s-au urcat în trenurile ce credeau că îi duc în Germania şi Austria. Oamenii s-au luptat cu poliţiştii, care aveau ordin să îi urce pe toţi în autobuze pentru a-i transporta în taberele de refugiaţi.

Scene greu de privit în gara Bicske din nordul Ungariei. După ce a călătorit ore în şir cu trenul despre care credea că îi duce în Germania, un tată şi-a luat copila în braţe şi a încercat să fugă de poliţişti. Aceştia voiau să îi urce în autobuzele care să îi ducă în taberele de refugiaţi.

Tentativa bărbatului a eşuat rapid. Poliţiştii l-au prins după doar câţiva paşi. În acest timp, soţia lui încerca să treacă de ofiţeri, pentru a ajunge la el.

„- Nu vrem în tabere! E foarte rău acolo!

- Domnişoară, nu putem să închidem ochii.

- Nu! Nu vrem în tabere!

- Ce vreţi să faceţi?

- Vreau să putem pleca!

- Ştiu...”

Tensiuni au fost şi în gara din Nagyszentjanos de la graniţa cu Slovacia.

80 de refugiaţi au rămas în gară şi refuză să se urce în autobuzele ce îi duc în taberele dedicate acestora. Ei plecaseră din gara din Budapesta, crezând că vor ajunge în Austria.

Refugiată: „Nu vrem apă sau ceva de băut. Nu vrem nimic de la voi. Vor să ne ducă la autobuze, dar noi refuzăm. Putem merge pe jos. Nu e nicio problemă pentru noi. Putem merge pe jos o zi, doar eliberaţi-ne! Am fugit din Siria, pentru că acolo nu aveam drepturi şi nu eram liberi. Am venit aici.

Imigranţii s-au aruncat pe şine şi au refuzat să fie duşi în tabere

Ieri, camerele de filmat au surprins momente dramatice în gara din Bicske. Disperaţi că nu pot ajunge în vestul Europei, aşa cum le spuseseră autorităţile maghiare, imigranţii s-au trântit pe şine şi au refuzat să fie duşi în tabăra de refugiaţi.

„Ne-au spus că mergem către Austria. Ne-au spus să ne dăm jos din tren, ne-au forţat să facem asta. Avem bilet valabil, avem toate actele, vrem să ajungem în Germania”.

De altfel, refugiaţii au primit informaţii contradictorii încă de la plecarea din Budapesta. După ce au aşteptat două zile în soare, ei au fost lăsaţi să intre din nou în gară. S-au urcat în trenuri, cu gândul la viaţa liniştită pe care ar putea s-o aibă în Occident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri