Începe Ramadanul. Musulmanii vor posti de dimineața până seara timp de o lună

Data publicării:
Friday Prayers Take Place At The Central Manchester Mosque
Foto: Gulliver/ Getty Images

Pentru 1,6 miliarde de oameni de pe Pământ, cea mai sfântă lună a anului a început vineri seară. Tradiția islamică spune că în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. Musulmanii cred că în timpul acestei luni Allah i-a revelat lui Mohammed primele versete ale Coranului. 

Friday Prayers Take Place At The Central Manchester Mosque
Foto: Gulliver/ Getty Images

Pe toată perioada postului, credincioșii nu au voie să mănânce nimic și nici să bea apă până la apunerea soarelui. De asemenea, ei trebuie să se abțină de la fumat și de la întreținerea relațiilor sexuale. Este o perioadă menită să disciplineze sufletul, o perioadă de contemplare asupra relației cu Allah, de rugăciune, generozitate și studiu al Coranului, scrie Vox.com

Slujbele din moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă. Musulmanii citesc Coranul și predică în geamii. Seara, credincioșii musulmani participă din nou la slujbe, așa-numitele teraavih. Pe toată perioada postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

La finalul Ramadanului, musulmanii au o sărbătoare de trei zile, Eid al-Fitr, în care familiile se întrunesc pentru a mânca împreună și pentru a face schimb de cadouri. 

Postul de Ramadan este una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor, alături de mărturisirea credinței, rugăciunea, acțiunile caritabile și pelerinajul la Mecca. Toți musulmanii trebuie să postească în această perioadă, în fiecare an, dar se pot da dispense pentru bătrâni, copii, bolnavi și femeile însărcinate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri