Industria de război a SUA se resuscitează: americanii vând arme şi echipamente în Turcia, Australia, Mexic, Irak, chiar şi în Belgia

Data publicării:
razboaie

Cum Pentagonul a început să strângă cureaua, industria americană de armament poate să se bazeze cu certitudine pe finanţare de la Washington doar dacă produce arme pentru export. Şi, la cât de tensionată este situaţia mondială, comenzile nu întârzie să apară.

Americanii se pregătesc să vândă armament în toate zonele fierbinţi ale lumii. Şi prin apropierea lor de Crimeea, turcii ar putea fi primii serviţi. Ar urma să primească aproape 50 de torpile americane, pentru care vor plăti 170 de milioane de dolari şi care vor fi folosite de submarinele turceşti care patrulează prin Marea Neagră.

Deşi sunt la un continent distanţă de Crimeea, belgienii sunt suficient de îngrijoraţi de situaţia din Ucraina cât să îşi recondiţioneze avioanele de vânătoare. Pentru 113 milioane de dolari, Lockheed Martin va dota flota de 49 de avioane F-15 a Belgiei cu un nou sistem GPS, un nou sistem radio, precum şi cu alte echipamente moderne.

O altă zonă tensionată a lumii este Asia, unde revendicările teritoriale ale Chinei sunt tot mai mari. Vietnamul a condamnat China pentru trimiterea unui utilaj de foraj marin într-un perimetru de mare disputat de ambele ţări. Drept răspuns, chinezii se pregătesc să desfăşoare un amplu exerciţiu naval, la care a fost invitată şi marina militară rusă.

Prin urmare, Australia a decis să comande nu mai puţin de 500 de rachete americane AIM-9 produse de Raytheon. Contractul se va ridica la jumătate de miliard de dolari, căci fiecare rachetă costă 1 milion de dolari. Iniţial, australienii vor folosi rachetele pe bombardierele pe care deja le deţin. Apoi vor dota cu ele noile avioane F-35 care vor intra în dotarea Australiei după ce testele din Statele Unite se vor fi încheiat.

Jumătate de miliard va da şi Mexicul pentru a dota cu 3000 de maşini militare Humvee trupele care luptă împotriva traficanţilor de droguri. De opt ani, armata mexicană se află într-un veritabil război cu traficanţii care sunt din ce în ce mai bine înarmaţi.

Humvee-uri va cumpăra şi Irak-ul care, după retragerea trupelor americane, a început să simtă din nou prezenţa al-Qaida. Irakienii vor cumpăra şi 24 de avioane Texan II pentru care vor plăti nu mai puţin de 790 de milioane de dolari - un preţ ridicat pentru un avion cu elice.

Acestea sunt numai comenzile recente ale industriei militare americane pe care tensiunile internaţionale o ajută să compenseze banii pe care îi pierde din reducerea bugetului Pentagonului.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri