Inginerii NASA au reușit prelungirea vieții lui Voyager 1, obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe de Pământ

Data actualizării: Data publicării:
voyager
Sonda spațială Voyager. FOTO: Profimedia Images

Moment istoric pentru NASA. Specialiştii agenţii spaţiale americane au reuşit să pornească, după 37 de ani, cele patru propulsoare de rezervă ale sondei Voyager 1. Operaţiunea a durat aproape 20 de ore şi, pentru realizarea ei, s-au scos din arhive manuale cu limbajele de programare vechi de peste 40 de ani. Propulsoarele de rezervă au fost pornite deoarece motoarele principale s-au uzat.

 Voyager 1 a fost trimisă în spaţiu în 1977 şi este obiectul construit de om aflat la cea mai mare distanţă de Terra: 21 de miliarde de kilometri. A depăşit limita sistemului solar în 2004. La bordul său se află celebrul disc din aur pe care sunt imprimate imagini şi sunete de pe Pământ, în eventualitatea întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră.

Această realizare „va permite prelungirea vieții Voyager 1 cu doi sau trei ani”, și-a exprimat satisfacția într-un comunicat Suzanne Dodd, directoare de proiect în cadrul NASA, potrivit Agerpres.

Propulsoarele servesc la orientarea Voyager 1 într-o direcție propice pentru ca antenele sale să poată comunica cu Terra.

Sonda Voyager 1, care de la lansarea sa în urmă cu 40 de ani a schimbat istoria astronomiei, se deplasează în spațiul interstelar cu aproape 17 km pe secundă și se află în prezent la peste 21 de miliarde de kilometri distanță de Terra.

Repunerea în funcțiune a propulsoarelor de la această distanță s-a dovedit prin urmare o veritabilă provocare.

„Dacă încercați să porniți o mașină care a rămas într-un garaj timp de decenii, nu vă așteptați probabil ca motorul să pornească", scrie NASA în comunicat, pentru a insista asupra faptului că aceste propulsoare nu au mai funcționat din noiembrie 1980.

Pentru a-și realiza scopul, inginerii de la NASA au trebuit prin urmare „să examineze programele care au fost codificate într-un limbaj învechit", a povestit inginerul șef Chris Jones.

În final, oamenii de știință au așteptat 19 ore și 35 de minute ca rezultatul testului lor să parcurgă, cu o viteză apropiată de cea a luminii, imensa distanță care separa sonda de Terra, înainte de a constata miercuri succesul misiunii lor.

Începând din ianuarie, aceste patru propulsoare vor fi repuse în funcțiune pentru a înlocui alte propulsoare la care inginerii au constatat o degradare din 2014.

Având în vedere reușita proiectului în cazul sondei Voyager 1, NASA intenționează să realizeze un test similar pe „geamăna" sa Voyager 2, ale cărei propulsoare sunt totuși în stare mai bună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri