INTERVIU. Amintiri din Infern: Cum am fost împușcat în Siria

Data publicării:
joerg armbruster jurnalist german

Într-un interviu pentru Digi24, acordat via Skype, de la Frankfurt, Jörg Armbruster a rememorat acea zi şi a explicat ce se întâmplă acum în Turcia şi în nordul Siriei.

Am fost împuşcat în braţ şi în stomac, în timp ce filmam în Alep. Din greşeală, am ajuns prea aproape de linia întâi a luptelor. Nu aveam de gând să ne apropiem atât de mult. Dar şoferul nostru s-a rătăcit. Ne-am dat seama imediat că eram prea aproape, dar lunetistul din tabăra lui Assad ne văzuse şi a tras spre maşina noastră. A nimerit de două ori”, a povestit Jörg Armbruster.

Era deja pensionar când l-a nimerit lunetistul. Dar decisese să se mai întoarcă o dată. Pentru încă o filmare. Încă un material. O ultimă poveste. A fost 40 de ani jurnalist. Zece ani i-a petrecut în Orientul Mijlociu. Nu a păţit nimic. Până în acea zi din primăvara lui 2013.

Acum, Alep este oraşul în care Turcia şi Statele Unite ar fi decis să creeze o zonă-tampon între NATO şi un război fără sfârşit. Jurnalistul german nu este foarte sigur că această zonă chiar va exista.

Până acum, Statele Unite nu au fost interesate să aibă o zonă-tampon, pentru că ea ar fi îndreptată împotriva lui Assad şi a aviaţiei lui. Nu sunt sigur că Statele Unite sunt interesate în acest moment să slăbească regimul Assad, pentru că ar putea provoca un vid de putere la Damasc în cazul în care Assad va fi înfrânt. Stabilirea unei zone-tampon şi controlarea ei ar însemna că un membru NATO este implicat în războiul din Siria”, explică jurnalistul german.

Jörg Armbruster a petrecut mult timp, înainte de a fi rănit, alături de kurzii din Siria, cei care au fost ţintele unora dintre atacurile armatei turce din ultimele zile. Chiar dacă acum priveşte totul de la distanţă, nu are niciun dubiu când vine vorba despre intenţiile lui Erdogan.

Mă tem că Erdogan joacă un joc foarte periculos, pentru că nu luptă doar împotriva ISIS, ci mai ales împotriva PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, n.r.). Cred că este mai interesat de lupta cu PKK decât de cea împotriva ISIS. Dacă vrea, într-adevăr, să poarte un război pe două fronturi, împotriva ISIS şi a PKK, trebuie să se aştepte la mai multe atacuri din ambele părţi”, arată jurnalistul german.

Turcia şi-a lăsat multă vreme graniţa cu Siria deschisă şi chiar a ajutat Statul Islamic. Atentatul care a avut loc în urmă cu o săptămână în oraşul Suruci, de lângă graniţa cu Siria, l-a forţat pe Erdogan să nu îşi mai întoarcă privirea de la ce se întâmplă sub văzul lui, spune jurnalistul german. Pentru că sub ochii lui curgea sângele a 32 de tineri, aruncaţi în aer de un luptător ISIS.

Pentru Erdogan, atât ISIS, cât şi PKK sunt acum duşmani. Înainte, ISIS nu era considerat un duşman al lui Erdogan. Dar, odată cu asasinarea tinerilor din Suruci, de la graniţa Turciei cu Siria, este evident că trebuie să lupte şi împotriva ISIS. Dar principalul duşman rămâne PKK, este duşmanul istoric”, reliefează Jörg Armbruster.

Kurzii din Siria, însă, sunt aliaţii din umbră ai Statelor Unite acolo. Sunt singurii care pot lupta eficient împotriva Statului Islamic. Aici, Erdogan face o greşeală, iar Barack Obama îi este complice, crede jurnalistul german. Motivul stă în bazele americane turce pe care Erdogan tocmai a acceptat să le pună la dispoziţia avioanelor americane. Nestingherit de aceste calcule politice, războiul din Siria riscă să treacă graniţa în Turcia.

Există riscul ca războiul civil din Siria să reverse în Turcia şi, deci, în NATO”, confirmă Jörg Armbruster.

De când a fost rănit şi a decis să nu se mai întoarcă în acele locuri, Joerg Armbruster, acum în vârstă de 67 de ani, analizează de la distanţă războiul din Siria. Mărturiseşte că se simte foarte frustrat de indiferenţa lumii şi că, oricât şi-a riscat viaţa pentru a le arăta omenilor ce se întâmplă acolo, pacea este chiar mai departe decât în ziua în care el însuşi era ţinta unui lunetist sirian.

Este foarte frustrant, dar am învăţat că politicienilor occidentali nu le pasă cu adevărat de ce se întâmplă în Siria. Nu vor să se implice în acest război civil, care înţeleg că este foarte dificil şi complicat. Dar şi să nu faci nimic poate fi la fel de greşit ca a face ceva greşit. Nimeni nu poate câştiga acest război. Singura ieşire din acest război este negocierea cu rebelii, cu Assad, cu Iran, cu Rusia şi cu SUA”, conchide jurnalistul.

Reporter: Alina Matiş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri