INTERVIU. Ce înseamnă împăcarea Fatah şi Hamas pentru Palestina și pentru Israel

Data actualizării: Data publicării:
ambasador plaestina

Asistăm la începutul unei noi etape în procesul de pace israeliano-palestinian. Principalele partide din Cisiordania şi Gaza, adică Fatah şi Hamas, şi-au dat mâna ca să rezolve împreună complicata problemă a ţării lor. „Acest proces de reconciliere a fost acceptat de americani, în ciuda faptului că ei spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Ce înseamnă asta? Că ceva se va întâmpla în viitorul apropiat şi că şi ei vor ca palestinienii să fie uniţi”, a declarat ambasadorul Palestinei, Fouad Kokaly, în interviul acordat Cristinei Cileacu, la Pașaport diplomatic.

Fatah şi Hamas, principalele două partide ale palestinienilor, au convenit recent să îşi unească eforturile pentru realizarea scopurilor comune: înlăturarea ocupaţiei israeliene şi crearea statului palestinian. Dacă obiectivele sunt aceleaşi pentru cele două formaţiuni politice, doctrinele după care se ghidează sunt diferite. În timp ce Fatah a acceptat soluţia celor două state, doctrina Hamas este mai radicală şi menţionează că nicio bucată din pământul palestinian nu trebuie cedat Israelului.

Cristina Cileacu: Hamas şi Fatah s-au împăcat şi, oficial, palestinienii vorbesc acum pe o singură voce. Aşa este?

Fuad Kokaly: Putem spune că am început acest proces de reconciliere şi credem că este ceva obligatoriu şi că trebuie să trecem prin acest proces pentru că este bun pentru nevoile noastre şi unitatea noastră. De asemenea, îi va ajuta pe lideri când vom fi uniţi, să ne promoveze cauza într-o manieră cât se poate de oficială. Deci cred că procesul a început, bineînţeles toate părţile susţin acest proces. Bineînţeles, egiptenii joacă un rol foarte important în acest proces şi le mulţumim pentru poziţia lor şi credem că acest proces trebuie împins uşor-uşor înainte, ca să ne atingem scopul care este reconcilierea, să avem un guvern de unitate, să fie unitate între oameni, să unim teritoriul geografic al Palestinei şi să fim gata pentru următorul pas.

Cristina Cileacu: O condiţie pe care israelienii o pun Hamas este să abandoneze armamentul. Credeţi că acest lucru este posibil?

Fuad Kokaly: Nu cred că trebuie să ascultăm ceea ce spun israelienii. Israel nu ar trebui să intervină în acest proces, pentru că este o chestiune internă. Bineînţeles că noi trebuie să avem o singură autoritate, o singură poliţie, o singură forţă de securitate. Acesta este unul dintre scopurile noastre, dacă vrem să avem un stat care să fie parte din regiune, care să fie parte din stabilitatea în regiune. Nu încercăm să construim un stat care să nu eşueze. De aceea, armamentul ar trebui să fie sub controlul Autorităţii (n.r. Palestiniene). Dar, în timp, credem că trebuie să negociem şi să dialogăm mai mult cu Hamas, nu doar cu Hamas, ci cu toate facţiunile militare care au o strategie legat de cum să lucrăm cu aceste arme. În orice caz, ne concentrăm asupra faptului ca procesul să fie unul de succes.

Cristina Cileacu: Aţi vorbit despre forţele de securitate. Credeţi că forţele de securitate din Gaza şi Cisiordania vor fuziona? Vreau să spun, va veni vremea când nu vom mai vedea diferite tipuri de miliţii în Gaza?

Fuad Kokaly: Nu, cred că noi nu vom avea niciodată miliţii. Nu credem în aşa ceva. Noi credem într-o singură Autoritate. Desigur, credem în diversitate politică, dar credem într-o singură Autoritate. Cred că aşa ceva nu se va întâmpla, dar avem nevoie de timp, este un proces de durată. Nu vrem să punem obstacole în calea acestui proces. Armamentul este ceva ce trebuie luat în calcul, pentru că este parte din istoria noastră şi considerăm că armele sunt instrumente cu ajutorul cărora le oferim securitate oamenilor noştri. Este unul dintre instrumentele majore. Dar, în acest caz, trebuie să ştim de asemenea că vom avea un stat palestinian şi că îl vom avea mai devreme sau mai târziu, aşa cred, şi trebuie să fie unul de succes. Nu unul care să eşueze. Adică să aibă instituţii unice şi niciun fel de miliţii.

Premierul Benjamin Netanyahu a cerut chiar înainte de anunţarea acordului de reconciliere ca aripa militară a Hamas să fie desfiinţată şi legăturile pe care această grupare le are cu Iran să fie reduse. Autorităţile israeliene cred că intenţiile organizaţiei Hamas sunt altele decât cele anunţate şi anume că încearcă să obţină recunoaşterea internaţională, fără să recunoască dreptul la existenţă a statului Israel.

Cristina Cileacu: Armata israeliană a distrus recent un tunel în Gaza şi o dată cu acest lucru au ucis șapte palestinieni şi au rănit alţi câţiva. Iar reacţiile liderilor Jihadului Islamic au fost destul de puternice, iar situaţia, acum în timp ce noi vorbim, nu este chiar uşoară în zonă. Cum va ajuta acest lucru acest proces de reconciliere dintre Hamas şi Fatah, din moment ce israelienii, anunţă pe de o parte că vor distruge toate tunelurile pe care le vor găsi, iar pe de altă parte, ucigând palestinieni, vor provoca tensiune în rândul liderilor din Gaza.

Fuad Kokaly: Ei folosesc aceste tuneluri ca pe ţinte de bombardament şi ştiu că aceste tuneluri nu mai sunt folosite. Ei spun că acest tunel nu mai era o ameninţare pentru ei. În al doilea rând, ştiau despre acest tunel de mult timp. Dar, acest lucru face parte din interferenţa lor în ceea ce se întâmplă în Gaza. În orice caz, cred că reacţia Jihadului Islamic, Hamas şi al altor grupări din Gaza a fost una sensibilă. Au spus că lucrurile sunt de netolerat, dar nu au întreprins nicio acţiune. Şi acest lucru este cel mai important. Sunt concentraţi pe reconciliere şi aceste fapte nu vor atinge acest proces. Aceasta este principala idee pe care o avem: să nu alterăm procesul sau să punem obstacole. Israel încearcă să ne opreseze, în mod special pe aceste facţiuni militare, să îi facă să reacţioneze. Eu cred că nu vor reacţiona.

Cristina Cileacu: Credeţi că va dura acest lucru, chiar dacă sunt presiuni precum cele despre care tocmai aţi vorbit?

Fuad Kokaly: Da, sunt mereu presiuni şi mereu Israel va încerca să pună presiuni, când spun israelieni mă refer la guvernul lor, dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să reacţionăm fără să gândim. Trebuie să ne gândim bine pentru că nu mai dorim niciun fel de război în Gaza, din nou.

Dacă în Cisiordania forţele de securitate palestiniene colaborează cu cele israeliene pentru combaterea terorismului, situaţia din Gaza este complet diferită.

Cristina Cileacu: Hamas este în continuare considerată organizaţie teroristă, de israelieni. Întrebarea este, credeţi că Israel va negocia vreodată la aceeaşi masă cu oameni din Hamas, chiar dacă vor face parte dintr-un guvern de unitate?

Fuad Kokaly: Prin ochii guvernului israelian, toţi palestinienii sunt terorişti, nu doar Hamas.

Cristina Cileacu: Declaraţia oficială este că Hamas este organizaţie teroristă, nu spun acelaşi lucru despre Cisiordania.

Fuad Kokaly: Hamas este parte din poporul nostru. Şi au un partid puternic şi mare. Singura cale este să negociem cu ei şi să dialogăm astfel încât să avem o agendă politică împreună. Şi cred că la asta lucrăm. Şi vom reuşi în etapa finală să ajungem la o singură agendă politică. Agenda palestiniană este să se încheie ocupaţia. Şi nu este necesar ca fiecare palestinian să recunoască Israel. Pentru că noi nu cerem guvernului israelian ca fiecare membru al cabinetului să recunoască palestinienii. Şi membrii cabinetului aflat acum la guvernare nu recunosc palestinienii, nu ne recunosc drepturile, nu încearcă să lucreze cu noi precum o entitate egală. În al doilea rând, negocierea este între Organizaţia Pentru Eliberarea Palestinei şi guvernul israelian. Nu este între Hamas şi Israel. Şi nici Fatah şi Israel. Deci aceste lucruri nu înseamnă că fiecare facţiune palestiniană ar trebui să recunoască Israel, pentru că nici noi nu cerem ca fiecare partid israelian să recunoască OEP. Este o negociere între două entităţi oficiale: cabinetul israelian şi Organizaţia de Eliberare a Palestinei.

Liderii din Orientul Mijlociu apelează tot mai mult la Rusia pentru implicarea în rezolvarea diferitelor situaţii din regiune, iar ruşii răspund pozitiv acestor solicitări. Pentru majoritatea popoarelor lumii, zicala „duşmanul duşmanului meu este prietenul meu” are aceeaşi însemnătate. În cazul popoarelor arabe, proverbul este reformulat: „eu şi fratele meu, împotriva vărului nostru, dar eu şi vărul meu, împotriva străinului”. Chiar dacă liderii ruşi nu fac nimic la întâmplare, Orientul Mijlociu este o zonă specială, unde nimic nu este previzibil.

Cristina Cileacu: Rusia a jucat un rol foarte important în organizarea acestei reconcilieri între Hamas şi Fatah. Ce vrea Rusia pe termen lung în regiune? Vrea Rusia să blocheze cumva Iran? Sau poate Rusia are nevoie de acces spre alte organizaţii islamice, cu ajutorul Hamas, în regiune. Care este părerea dvs?

Fuad Kokaly: Bineînţeles, ruşii au fost interesaţi de acest lucru şi am avut în februarie sau ianuarie anul acesta, o întâlnire în Liban şi una în Rusia. Dar înainte de acestea au fost întâlniri la Doha, în Qatar, la Mecca, la Riyadh, şi în Egipt. Am început în Egipt şi s-a încheiat (n.r. procesul) în Egipt. Rusia are interesele sale în regiune şi, după cum ştii, sunt peste 25 de milioane de musulmani în Rusia. Şi bineînţeles că ruşii sunt foarte interesaţi ca aceşti oameni să nu fie influenţaţi de extremiştii islamişti şi de aceea au propriile interese să fie în relaţii bune cu această zonă, să lupte împotriva terorii şi să fie parte din puterea care va decide ce se va întâmpla în regiune. Ei folosesc criza din Siria să intervină cât mai mult în regiune. Şi nu cred că implicarea lor poate fi considerată parte din ameninţare. Nu sunt o ameninţare pentru regiune. Pot fi parte din calmarea regiunii, care poate îmbunătăţi stabilitatea.

Organizaţia Hamas are un lider nou, Ismail Haniyeh. O dată cu instalarea lui în funcţie, s-a lansat şi un nou document politic al partidului, care completează acum charta iniţială a ideologiei Hamas.

Cristina Cileacu: Noul document politic al Hamas spune: „Palestina, care se întinde de la Râul Iordaniei, în est, până la Mediterană în vest, de la Ras Al-Naqurah în nord, la Umm Al-Rashrash în sud, este un teritoriu integru, unit. Este pământul şi casa poporului palestinian. Pare că nu au mai lăsat niciun fel de loc şi pentru israelieni în regiune”.

Fuad Kokaly: Asta este ceea ce cred ei. De fapt, asta cred toţi palestinienii.

Cristina Cileacu: Da, dar dacă folosiţi acest lucru ca pe o declaraţie oficială, ca pe un nou document politic, care ar fi soluţia propusă de palestinieni?

Fuad Kokaly: Sunt de asemenea grupuri şi partide israeliene, care cred că Israel se întinde din Egipt până în Irak. Nu acţionăm după aceste cuvinte. Acestea sunt principii. Acestea sunt ca un fel de legende. Fiecare popor din lume are propriile sale legende. Dar suntem oameni realişti, vorbim despre stabilitate politică. Vorbim despre încheierea acestui conflict pe baze politice. Nu vom discuta despre istorie, religie sau visele oamenilor. Noi palestinienii avem un vis propriu, dar în cele din urmă suntem oameni realişti. Şi trebuie să facem un fel de înţelegere care să ne securizeze demnitatea, poporul şi în acelaşi timp să trăim cu ceilalţi în pace şi armonie. Acesta este mesajul nostru şi acesta este ceea ce Abu Mazen încearcă să promoveze de fiecare dată în faţa comunităţii internaţionale şi, de asemenea, în faţa israelienilor. Că mesajul nostru este pacea şi că vrem să trăim împreună, într-o manieră paşnică. Dar măcar în parte trebuie să ne implementăm câte ceva din visele noastre.

Numele fostului ministru de externe britanic, din perioada primul război mondial, Arthur Balfour, este deopotrivă admirat şi hulit în Orientul Mijlociu. Declaraţia care îi poartă numele a fost documentul care permitea poporului evreu să îşi construiască un stat în Palestina. Actualul premier din Regatul Marii Britanii, Theresa May, l-a invitat în această săptămână pe Benjamin Netanyahu la Londra, să aniverseze 100 de ani de la eveniment. În teritoriile palestiniene, momentul a fost marcat de proteste.

Cristina Cileacu: Un alt lucru care aduce distanţă este declaraţia Balfour. Vor fi 100 de ani, în această săptămână, de când a fost anunţată. Este un eveniment celebrat de israelieni şi comemorat de palestinieni. Cum pot acest tip de evenimente ajuta procesul de pace la nivelul oamenilor, pentru că oficial, negocierile pentru pace nu sunt...

Fuad Kokaly: Nu cred, că dacă luăm în calcul ce se întâmplă, acest proces va fi de ajutor în procesul de pace. Şi cred că punctul de plecare trebuie să fie din partea Marii Britanii. Pentru că Balfour a fost ministrul de externe al Marii Britanii şi el a fost cel care a făcut această declaraţie. Iar în această declaraţie a ignorat majoritatea oamenilor care locuiau în Palestina la acea vreme. I-a ignorat pe palestinieni prin această declaraţie. Şi suferim de 100 de ani din cauza acestei declaraţii. Deci punctul de plecare este de acolo, de la Marea Britanie. Ei trebuie să facă un pas în faţă pentru procesul de pace, ar putea cel puţin să recunoască statul palestinian. Nu pot nega politica israeliană din Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de est. Ei pot vorbi despre nerespectarea legilor şi legitimităţilor internaţionale, făcută de guvernul israelian.

Cristina Cileacu: Dacă ne uităm la toate aceste lucruri despre care am vorbit până acum şi revenim la reconcilierea dintre Hamas şi Fatah, credeţi că în viitorul apropiat putem să ne aşteptăm să înceapă iar negocierile de pace dintre Israel şi Palestina?

Fuad Kokaly: Cred că da. Vor începe, mai devreme sau mai târziu se va întâmpla, dar de data aceasta noi vom fi uniţi, ceea ce este bine pentru noi şi vom fi mai puternici. Negociatorii noştri vor fi mai puternici şi de asemenea vor primi mai multă susţinere din partea popoarelor arabe. Şi trebuie să ştii ceva, că acest proces de reconciliere a fost acceptat de americani. A fost acceptat de americani. În ciuda faptului că ei spun că Hamas este o organizaţie teroristă, dar au susţinut această reconciliere. Ce înseamnă asta? Că ceva se va întâmpla în viitorul apropiat şi că şi ei vor ca palestinienii să fie uniţi.

Cristina Cileacu: Deci cât de curând credeţi că va fi curând?

Fuad Kokaly: Anul viitor.

Cristina Cileacu: Anul viitor. Deci avem o perioadă clară de timp.

Fuad Kokaly: Da, da. Cred că anul viitor, pentru că dl Trump doreşte să facă o înţelegere. Şi tot vorbeşte despre această înţelegere. Emisarii săi pentru Palestina, cred că au vizitat zona de 20 de ori şi de această dată nu ne vizitează doar pe noi, merg şi în Iordania, Egipt şi Arabia Saudită. Deci vorbesc despre un fel de mare înţelegere, să o numim aşa, toate părţile sunt implicate în acest proces şi de aceea trebuie să fim gata şi cred că vor fi negocieri în viitorul apropiat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri