Irakul a cerut oficial ajutorul Statelor Unite. Luptele se apropie de Bagdad

Data publicării:
AsediuBagdad

"Irakul a cerut oficial ajutorul Statelor Unite, în virtutea acordului de securitate bilateral, pentru efectuarea de raiduri aeriene americane împotriva grupurilor teroriste", a declarat Hoshyar Zebari, ministrul irakian de Externe, potrivit Mediafax.

Statele Unite au anunţat că vor lua în considerare "toate opţiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta raidurilor aeriene, sugerând chiar disponibilitatea de a trimite trupe pe teren.

Portavionul George H.W. Bush şi alte trei nave militare americane se află în Golful Persic, pentru a fi disponibile în cazul în care Statele Unite vor demara operaţiuni în Irak.  

Gloanţele par să vină din două sau trei direcţii în acelaşi timp. Peshmerga (n.red. trupele kurde) au crezut că au asigurat acest loc, dar tocmai li s-a spus că 75 de vehicule ale rebelilor islamişti îşi fac drum încoace şi încearcă să îi oprească. Linia frontului se modifică constant, situaţia este instabilă”, a povestit Paul Wood, corespondent BBC.

Trupele irakiene şi cele kurde au reuşit să oprească temporar asaltul militanţilor din gruparea Statul Islamic al Irakului şi Levantului asupra oraşului Baquba, situat la 50 de kilometri nord-est de Bagdad. Rebelii au atacat din nou cu pistoale mitralieră şi mortiere cea mai mare rafinărie din Irak, aflată la Baiji, la 130 de kilometri nord de Bagdad. Atacul a fost respins de forţele de securitate, iar muncitorii străini au fost evacuaţi.

La Bagdad a avut loc un atac terorist cu maşină capcană în cartierul şiit din nordul oraşului, soldat cu moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20. În acest timp, mii de voluntari şiiţi continuă să se înroleze în armata irakiană, pentru a opri ofensiva militanţilor sunniţi.

Am venit din Kut pentru a lupta împotriva SIIL. Cu voia lui Dumnezeu vom elibera Mosulul”, spune Ahmed Hamza, voluntar.

Vom lupta împotriva Daesh (SIIL) şi vom merge la Mosul şi în alte locuri pentru a apăra Irakul şi locurile sfinte”, spune un alt voluntar.

Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, a fost ocupat săptămâna trecută de rebelii islamişti asociaţi organizaţiei al-Qaida. Luptătorii suniţi sunt extrem de violenţi şi au executat sute de prizonieri. Ei vor să înfiinţeze un califat islamic pe teritoriul Siriei şi Irakului, care nu ţine cont de graniţele actuale ale statelor din regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri