Iran: Arabia Saudită trebuie să aleagă între extremism și colaborarea cu vecinii săi

Data publicării:
Mohammad Javad Zarif ministru de Externe Iran GettyImages-72872686

Foto: Gulliver/GettyImages 

Liderii saudiți trebuie în prezent să facă o alegere: pot continua să-i susțină pe extremiști și să încurajeze ura profesională sau să opteze pentru un rol constructiv pentru stabilitatea regională”, a scris Mohammad Javad Zarif, într-un articol publicat luni de The New York Times.

Riadul și Teheranul sunt angrenate într-o dispută diplomatică de la executarea, la 2 ianuarie, în Arabia Saudită, a clericului șiit Nimr al-Nimr, figură a opoziției politice condamnată pentru "terorism".

Decizia a dus la atacuri asupra reprezentanțelor diplomatice saudite în Iran, în urma cărora Riadul a rupt relațiile diplomatice cu Teheranul.

Mohammad Javad Zarif acuză Arabia Saudită că a încercat să oprească încheierea acordului între Iran și marile puteri și că a blocat orice tentativă de dialog în Orientul Mijlociu.

„În prezent, anumite persoane de la Riad continuă nu numai să împiedice o normalizare, dar sunt hotărâte să atragă regiunea întreagă într-o înfruntare”, scrie Zarif, pentru care „veritabila amenințare globală este patronajul activ al Arabiei Saudite pentru extremismul violent”.

Șeful diplomației iraniene subliniază că extremiști care aparțin unor grupări precum Stat Islamic sunt în special de origine saudită, evocând în special atentatele de la 11 septembrie și atacul armat de la San Bernardino.

Aproape toți membrii grupurilor extremiste sunt fie saudiți, fie persoane cărora „demagogi finanțați de petrodolari le-au spălat creierul, încurajând timp de decenii mesajele antimusulmane de ură”, a denunțat el.

În ceea ce privește atacul asupra ambasadei saudite la Teheran, denunțată de președintele iranian Hassan Rohani, Zarif a precizat că guvernul a luat măsuri imediate pentru restabilirea ordinii și măsuri disciplinare împotriva celor care nu au protejat ambasada.

Astfel, un înalt responsabil pentru securitate de la Teheran, Safar Ali Baratlou, a fost concediat luni. Potrivit Ministerului de Interne citat de agenția oficială IRNA, deficiențele au fost confirmate în ceea ce privește asaltul asupra ambasadei saudite și nu pot fi ignorate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri