Iranul a testat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune

Data publicării:
Racheta balistica intercontinentala Topol-M productie ruseasca - Guliver GettyImages

 

Foto: Gulliver / Getty Images

Tema rachetelor balistice nu este una nouă. A rămas la fel de actuală ca în timpul Războiului Rece. Un al treilea conflict mondial a fost pe cale să izbucnească în 1962. Uniunea Sovietică a transportat rachete nucleare pe teritoriul Cubei, iar SUA a ameninţat că distruge transportul.

Iranul a testat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune. Citat de presa internaţională, ministrul iranian al Apărării susţine că proiectilul, numit Emad, poate să atingă cu precizie o ţintă aflată la o distanţă de peste 1.300 de kilometri.

Racheta Emad poate lovi ţintele cu o înaltă precizie şi le poate distruge complet. Acest lucru sporeşte capacitatea Iranului de a descuraja alte atacuri”, a declarat Hossein Dehghan, ministrul Apărării de la Teheran.

Unii analişti consideră că testarea proiectilului reprezintă o încalcare a acordului nuclear, încheiat în luna iulie între Iran şi marile puteri.

De altfel, ţări ostile puterilor din Vest au arătat întodeauna un interes ridicat în dezvoltarea programelor prin care să obţină rachete balistice. Acelaşi interes a fost descoperit şi la organizaţii terioriste care activează în Siria şi Irak, cum ar fi Statul Islamic.

Bogdan Aurescu, ministru de Externe:Există un număr întreg de entităţi statale şi nestatale, dacă memoria nu mă înşeală sunt peste 30 de cazuri în care s-a identificat preocuparea pentru a obţine sau pentru a dezvolta tehnologie balistică. Astfel de grupuri, unele dintre ele nestatele, se găsesc inclusiv în Orientul Mijlociu”.

Şi Rusia este acuzată că a încălcat un tratat internaţional - cel al forţelor nucleare intermediare, pentru că în ultimii ani a testat mai multe rachete balistice. De altfel, Federaţia Rusă stă foarte bine în privinţa arsenalului din această categorie. Oficial, deţine cel puţin şapte tipuri de rachete balistice care pot să atingă ţinte afle la distanţe cuprinse între 2.500 şi 10.000 de kilometri.

Frank Rose, asistentul Secretarului de Stat al SUA: „Rusia a deplasat un număr mare de rachete balistice sofisticate. Ruşii nu fac multe lucruri bine, dar ştiu cum să construiască rachete. Există o întreagă dezbatere legată de cifre. Suntem concentraţi pe un număr limitat de ameninţări”.

Tehnologia militară rusească este criticată şi de organizaţia pentru drepturile omului - Human Rights Watch - cu sediul în Statele Unite. Potrivit specialiştilor săi, în conflictul din Siria, armata rusă foloseşte bombe cu fragmentare care ar fi interzise printr-o convenţie semnată în 2008 de 98 de state. Acest tip de proiectil ar putea face pagube însemnate în rândul civililor, susţin experţii organizaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri