Iranul anunță că va avea în curând propriul sistem de apărare antirachetă

Data publicării:
GettyImages-495330421

 Potrivit unor surse militare iraniene, sistemul Bavar 373 reprezintă de fapt versiunea autohtonă a sistemului rusesc S-300. FOTO: Gulliver/Getty Images

„Intenționăm să testăm sistemul Bavar 373 până la sfârșitul acestui an (conform calendarul iranian, anul în curs se termină la 19 martie 2016)”, a declarat generalul Farzad Ismaili, adăugând că speră ca sistemul Bavar 373 să poată fi desfășurat către martie 2017.

Acest tip de sistem de apărare antiaeriană și antirachetă a fost demonstrat deja în public în timpul paradei militare din aprilie la Teheran.

Potrivit unor surse militare iraniene, sistemul Bavar 373 reprezintă de fapt versiunea autohtonă a sistemului rusesc S-300 (SA-10 Grumble, în codificarea NATO) — un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, destinat interceptării rachetelor de croazieră și balistice, care dispune în același timp de o mare mobilitate și are nevoie de foarte puțin timp pentru pregătirea lansării unei rachete.

Mass-media de la Teheran, citate de Interfax, relevă că Iranul și-a dezvoltat acest sistem de rachete derivat din sistemul rus S-300, după ce Moscova a refuzat să livreze părții iraniene respectivul armament pe fondul sancțiunilor ONU din cauza programului nuclear al Iranului.

La începutul lunii octombrie, Rusia a ridicat interdicția la livrările de sisteme S-300 către Teheran, ca urmare a acordului dintre Iran și marile puteri cu privire la programul său nuclear.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri