Iranul cere platformelor de socializare străine transferul datelor care vizează utilizatorii iranieni

Data publicării:
rouhani



Această decizie a fost adoptată sâmbătă seară la o reuniune a Înaltului consiliu pentru spațiul cibernetic, condus de președintele iranian Hassan Rouhani.

''Rețelele de socializare străine care funcționează în țară trebuie să transfere în Iran toate datele care privesc cetățenii iranieni'', într-o perioadă de un an de zile, au hotărât membrii Consiliului, potrivit AFP.

Această măsură vizează în special rețeaua Telegram, foarte populară în Iran unde ocupă circa 12% din lățimea de bandă de internet. Peste 20 de milioane de iranieni, dintr-o populație de 80 de milioane, utilizează Telegram, mai ales pe dispozitivele mobile inteligente. Mai bine de jumătate din populația țării folosește internetul.

Înaltul consiliu pentru spațiul cibernetic a decis de asemenea să realizeze rețele de socializare iraniene capabile să concureze cu cele străine. De mai mulți ani, autoritățile încearcă să controleze rețelele de socializare și să interzică accesul în special la Facebook sau Twitter, însă această măsură este foarte mult ocolită grație utilizării programelor informatice care sunt ușor de procurat și ieftine.

Președintele Hassan Rouhani, un adept religios moderat, a considerat în mod regulat drept inutile aceste tentative de interzicere sau de restricție a accesului la rețelele de socializare, conform Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri