Iranul, partener într-o companie germană care vinde submarine Israelului

Data publicării:
israel

Israelul cumpără submarine de la un holding german care numără printre principalii săi investitori guvernul de la Teheran, a dezvăluit vineri ziarul Yediot Aharonot, citat de EFE.

israel

„Iranul este partener într-o companie care vinde submarine Israelului”, titrează pe prima pagină ziarul cu cel mai mare tiraj din țară, într-un articol în care descrie relația financiară istorică dintre grupul Thyssenkrupp și Iran, care datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit sursei citate, către anul 1977, când încă holdingul german nu avea în portofoliu șantierele HDW, care fabrică submarinele Dolphin, compania de stat IFIC, care canalizează investițiile iraniene în străinătate, ajunsese să dețină o participație de 24,9% în Thyssenkrupp. În 2005, la puțin timp după ce Washingtonul a inclus Iranul în așa-numita „axă a răului”, compania iraniană deținea 7,8% din acțiunile grupului german - al treilea investitor -, dar acestea s-au redus la 4,5%, cât sunt și în prezent, la presiunile președintelui american de la acea vreme, republicanul George W. Bush, scrie ziarul israelian.

Tot pe atunci, Israelul lansa o campanie internațională pentru a impune sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear desfășurat de această țară, frânat în 2015 ca urmare a unui acord internațional promovat de actualul președinte american, democratul Barack Obama.

În acest context, cotidianul Yediot Aharonot se întreabă dacă guvernul israelian știa - în pofida cererilor pe care le adresa comunității internaționale de a impune sancțiuni Teheranului - că submarinele sale proveneau de la un grup cu participație statală iraniană, lucru care în teorie este interzis de legislația statului Israel. Ziarul israelian se mai întreabă dacă este posibil ca secretele militare ale submarinului să fi ajuns la Iran, stat pe care Israelul îl consideră principalul său dușman.

Marina israeliană dispune de cinci submarine Dolphin, iar în 2017 ar urma să primească un al șaselea, la a cărui finanțare a participat guvernul cancelarului german Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri