ISIS își execută propriii comandanți

Data publicării:
isis

Jihadişti din cadrul Statului Islamic au executat 11 comandanţi ai acestei grupări, învinuiţi de trădare pentru că au fugit din Tikrit după ce forţele irakiene au lansat o ofensivă de amploare, relatează Mediafax. Aproximativ 150 de membri ai Statului Islamic ar fi părăsit oraşul irakian Tikrit, locul de naştere al fostului dictator Saddam Hussein şi un bastion al acestei grupări insurgente.

Forţele irakiene, susţinute de miliţiile şiite, au reuşit să preia controlul asupra estului şi sudului acestui oraş. Ofensiva, lansată luni, este cea mai mare campanie militară din 2015 a trupelor irakiene. Redobândirea controlului asupra Tikritului, capitala provinciei Salah ad Din, va ajuta forţele irakiene să asigure o rută majoră de aprovizionare pentru o viitoare operaţiune de recucerire a oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, care este controlat de militanţii islamişti din iunie 2014.

În prima etapă a ofensivei, forțele terestre irakiene, sprijinite de atacuri aeriene şi elicoptere, au încercuit câmpurile petroliere de la est de Tikrit şi au blocat drumul care duce spre Mosul.

La rândul lor, militanți ai Statului Islamic au incendiat sonde din câmpul petrolifer Ajil, situat la est de Tikrit, cu scopul de a împiedica atacurile aeriene ce vizează îndepărtarea lor din această zonă. Ajil este situat la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Tikrit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri