Capcanele folosite de ISIS pentru a-și apăra ultima fortăreață

Data actualizării: Data publicării:
isis

Militanții Statului Islamic plantează bombe în fața ușilor clădirilor din Mosul, pentru a-i împiedica pe civili să părăsească orașul, pe măsură ce forțele armate irakiene se pregătesc de atacul final pentru recucerirea orașului, relatează Reuters

Pe măsură ce teroriștii au pierdut tot mai multe teritorii din Irak și Siria, Mosul a rămas una dintre ultimele fortărețe ale luptătorilor islamiști. Orașul a fost încojurat de forțele armate irakiene, care au început să avanseze pentru a elibera civilii.

Însă militanții ISIS nu cedează și, potrivit Reuters, au început să folosească locuitorii drept scuturi umane, pentru a se apăra de atacuri. Doar 12 km pătrați din Mosul a mai rămas sub controlul Statului Islamic, după ce armata irakiană, susținută de coaliția condusă de SUA, a câștigat teren.

Teroriștii au fost forțați să se refugieze în centrul vechi al orașului, unde este cel mai probabil să se dea bătălia finală. Zona este una dens populată, cu străzi înguste, pe care tancurile nu pot pătrunde, ceea ce înseamnă că forțele irakiene vor fi nevoite să înainteze doar prin trupele terestre.

În ultimele 30 de zile, militanții ISIS au trimis 30 de mașini-capcană spre forțele irakiene, s-au legat cu lanțuri de civili, pentru a se feri de rafale și au plantat bombe în fața locuințelor civililor, pentru a-i împiedica pe aceștia să iasă din oraș.

Civilii reușesc însă să se strecoare în afara fortăreței Statului Islamic folosind o tactică a teroriștilor pentru a se feri de loviturile aeriene: prin spărturile din zidurile care leagă clădirile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri