Israel | Incendiile, o nouă formă de terorism

Data publicării:
incendii israel

Mai mulţi oficiali israelieni spun că cel puţin unele dintre incendiile care afectează de patru zile centrul şi nordul Israelului au fost puse deliberat, din motive politice. De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că cei vinovaţi vor fi acuzaţi de acte de terorism. 60.000 de oameni au fost evacuaţi joi din oraşul Haifa, iar spre seară incendiile s-au extins într-un sat din Cisiordania.

De patru zile, centrul şi nordul Israelului sunt afectate de incendii de vegetaţie favorizate de seceta extremă din ultimele luni şi vântul puternic. Însă ieri s-au intensificat în asemenea măsură, încât 60.000 de oameni au fost evacuaţi din oraşul Haifa.

„E prima oară în istoria oraşului când au izbucnit incendii în foarte multe locuri şi au provocat pagube”, a spus primarul orașului Haifa, Yona Yahav.

Unii dintre cei evacuaţi s-au întors după câteva ore, când pericolul a trecut, doar ca să constate că au pierdut totul.

„Casa mamei a ars complet. Probabil că va fi demolată. Aici era toată viaţa mamei mele, locuiam aici de peste 35 de ani”, a spus un localnic din Haifa.

Numărul mare de incendii a provocat suspiciuni, iar unii oficiali au vorbit clar despre motive politice.

„Este cât se poate de clar că mare parte dintre incendii au fost provocate deliberat şi, aşa cum a spus premierul, a apărut un nou fenomen de terorism prin incendiere”, a precizat ministrul Siguranței Interne, Gilad Erdan.

Liderii minorităţii arabe din Israel au reacţionat cu indignare la suspiciunile aruncate asupra comunităţii lor. De altfel, aseară, incendiile s-au extins în Cisiordania, cuprinzând satul Jebiya.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri