Israel: Președintele a refuzat grațierea unui fost soldat care a ucis un atacator palestinian rănit

Data actualizării: Data publicării:
militar2

Președintele israelian Reuven Rivlin a respins duminică cererea de grațiere a unui fost soldat care l-a împușcat mortal pe un presupus terorist palestinian care era rănit și neînarmat, transmit dpa și AFP, citate de Agerpres.

Într-o declarație de presă, Rivlin a afirmat că a luat în considerare pedeapsa mai ușoară decisă de tribunalul militar contra lui Elor Azaria și că o relaxare suplimentară a acestei pedepse ar submina statul și armata israeliene.

La începutul lunii noiembrie, ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman îi recomandase președintelui să accepte cererea de grațiere a lui Azaria.

Membru al unei unități paramedicale, soldatul franco-israelian Elor Azaria a fost filmat pe 24 martie 2016 în timp ce îl împușca în cap pe palestinianul Abdel Fattah al-Sharif la Hebron, în Cisiordania. 

Cu puțin timp în urmă, palestinianul atacase cu un cuțit mai mulți soldați israelieni. Lovit de gloanțe, el era culcat la pământ atunci când Elor Azaria l-a lichidat. Înregistrarea video cu acest incident armat s-a propagat rapid pe rețelele de socializare online.

În timpul procesului judiciar care a urmat, soldatul israelian a afirmat că a crezut că Abdel Fattah al-Sharif ascundea o centură explozivă sub haine, dar judecătorii au respins această teorie, condamnându-l pe Azaria la 18 luni de închisoare pentru „omucidere voluntară”.

La finalul lunii septembrie, șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Gadi Eisenkot, a redus cu patru luni pedeapsa inițială dictată contra lui Elor Azaria, care și-a încheiat în iulie serviciul militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri