Istoricul tragediilor din cluburi. 600 de oameni au murit în trei incendii majore produse în ultimul deceniu

Data publicării:
incendiu club brazilia

 

27 ianuarie 2013, Brazilia - 242 de morţi, 680 de răniţi

Clubul Kiss din Santa Maria, Brazilia, era plin până la refuz în noaptea dintre 26 şi 27 ianuarie. Avea loc acolo o petrecere studenţească la care participau două mii de oameni. Undeva după miezul nopţii, membrii trupei care concerta în acel moment au aprins ceea ce martorii au descris drept o rachetă de semnalizare. Scânteile au ajuns pe spuma izolatoare de deasupra scenei, iar de aici a pornit haosul.

În lipsa unui plan de evacuare, oamenii s-au călcat în picioare. Până să ajungă la ieşiri, cei mai mulţi au leşinat din cauza fumului, iar trupurile lor au blocat trecerea celorlalţi.

5 decembrie 2009, Rusia - 156 de morţi, 78 de răniţi

O formaţie locală din oraşul Perm aflat la poalele munţilor Ural a pregătit un show incendiar. Se aniversau opt ani de activitate ai unui club de noapte. Solistul a aprins artificii, scânteile au ajuns la tavanul care a început să ardă mocnit, moment în care a debutat evacuarea în ordine a celor peste 300 de oameni aflaţi în local. Dar o uşă de urgenţă deschisă în capătul opus al clădirii a provocat înteţirea bruscă a flăcărilor. Panica s-a instalat imediat şi oamenii au luat-o la fugă, înspăimântaţi, prin fumul gros.

Multă vreme au circulat zvonuri că tragedia ar fi fost rezultatul unui act de terorism, dar ipoteza a fost dezminţită categoric de autorităţile ruse. Ancheta a stabilit că patronii obţinuseră fraudulos avizul de funcţionare.

30 decembrie 2004, Argentina - 194 de morţi, 1400 de răniţi

Trei mii de spectatori asistau la un concert rock într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Buenos Aires.

Efectele pirotehnice au scăpat de sub control şi recuzita de deasupra scenei a luat foc. O plasă întinsă pe tot tavanul sălii s-a destrămat într-o ploaie incandescentă. Oamenii s-au înghesuit în zadar spre ieşirile de urgenţă. Patru dintre cele şase uşi erau ferecate cu lanţuri de către organizatorii concertului, care se temeau că spectatorii ar fi putut intra fără să plătească bilet. Drama a stârnit un val de furie la adresa autorităţilor din Buenos Aires, acuzate de proasta gestionare a situaţiei şi care a culminat cu destituirea primarului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri