Japonia | Drama prințesei moștenitoare Masako

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-544305622-1

După ce Împăratul Akihito a lăsat să se înțeleagă că și-ar dori să abdice, au apărut dezbateri despre viitorul familiei imperiale și japonezii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cum își va îndeplini prințesa moștenitoare Masako rolul de Împărăteasă, când soțul ei, Prințul Naruhito, va urca pe tron. Problema aducerii pe lume a unui moştenitor pe linie masculină a fost drama care a marcat viaţa prinţesei moştenitoare Masako. Educată la Harvard, aceasta a renunţat la o carieră în diplomaţie când s-a căsătorit cu moştenitorul tronului Japoniei. 

Prințul Naruhito și soția lui, Masako Foto: Gulliver/ Getty Images

Prințesa moștenitoare Masako a refuzat două cereri de căsătorie din partea Prințului Naruhito înainte să accepte să fie soția lui acum 30 de ani. Prințesa Masako a fost educată la Harvard, vorbește mai multe limbi străine și urma să aibă o carieră în diplomație, înainte de accepta să se căsătorească cu moştenitorul tronului Japoniei.

În cei aproape 30 de ani de când este soția lui Naruhito nu a reușit să câștige inimile japonezilor. Problema aducerii pe lume a unui moştenitor pe linie masculină a fost drama care a marcat viaţa prinţesei moştenitoare Masako. Prințesa Masako și cu Prințul Naruhito au împreună o fiică de 14 ani, pe nume Aiko, care nu poate urca pe tronul Japoniei deoarece sub actuala lege a Casei Imperiale succesiunea se face pe linie masculină. 

De asemenea, de mai bine de un deceniu, prințesa Masako se luptă cu depresia şi în ultimii ani a fost văzută din ce în ce mai rar în public. În 2012, prințesa Masako a mărturisit că se luptă cu o boală provocată de stres de foarte mulți ani.

Japonezii se întreabă cum îşi va îndeplini rolul de Împărăteasă atunci când soţul ei, prinţul Naruhito, va urca pe tron. Împăratul și Împărăteasa Japoniei câștigă inimile japonezilor prin aparițiile publice dese, ori prințesa Masako apare foarte rar în public.

Nici Naruhito nu este un prinț tipic. El descrie cei doi ani în care a studiat în străinătate drept unii dintre cei mai fericiți ani ai vieții lui, un lucru inedit pentru un membru al Casei Imperiale Japoneze. De asemenea, Prințul Naruhito și-a exprimat interesul pentru chestiuni legate de mediu și a pledat pentru implicarea taților în creșterea copiilor, un lucru atipic pentru Japonia. 

De asemenea, Naruhito este cunoscut pentru faptul că o apără mereu pe soția lui, Masako. În 2004 chiar a pornit o ceartă publică cu agenția care se ocupă de organizarea evenimentelor familiei imperiale, care a spus despre Masako că s-a „epuizat în încercarea de a se adapta la viața de prințesă”. Prințul Naruhito a continuat să o apere de-a lungul anilor pe soția lor în fața tabloidelor japoneze care o criticau.

Cu toate acestea, analiștii sunt de părere că odată ce va ajunge Împărătească, prințesa Masako se va ridica la înălțimea așteptărilor. 

În cel de-al doilea discurs televizat al său în cei 27 de ani de domnie, după cel din martie 2011 când Japonia a fost lovită de un cutremur şi un tsunami devastator, Împăratul Akihito a lăsat să se înțeleagă că își dorește să abdice. În cele zece minute de declaraţii înregistrate a vorbit despre rolul, despre resposabilităţile Împăratului şi despre felul în care îşi mai poate face datoria atunci când are deja o vârstă şi probleme de sănătate: o operaţie pe inimă şi un diagnostic de cancer de prostată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri