Sari la conținut
News Alert

Jurnalist român stabilit în Canada, despre cauzele care au dus la declanșarea incendiului

Au fost evacuaţi foarte mulți oameni, peste 80.000. Practic întreg oraşul Fort McMurray a fost evacuat. Oamenii sunt speriați, dar e și o senzaţie de speranță că oraşul va fi reconstruit.”

- E cel mai mare incendiu din istoria Canadei?

„Bineînțeles. A fost declarată stare de urgență. Nu e ușor când 850 kmp sunt afectați. De patru ori Bucureştiul. Din fericire, avem un guvern al lucrului bine făcut şi foarte multă lume ajută cu donații și tot ce trebuie.”

- Se știe de la ce a pornit incendiul?

„Alberta trece printr-un fel de crossover. Se întâmplă când temperatura e mai ridicată decât umiditatea. Pentru începutul de mai, umiditatea trebuia să fie între 60 și 80%. La începutul acestei saptămâni, umiditatea a ajuns la 15%, iar temperatura la 30 de grade, lucru care s-a întâmplat foarte rar în Alberta. E reţeta pentru dezastru. Specialiștii spun că incendiul a fost provocat în locul inițial de o persoană care nu a fost foarte atentă cu focul. Cu acest crossover și cu vântul totul a fost ca o furtună perfectă.”

- Ce măsuri au fost luate pentru a preveni extinderea către instalațiile de extragere a petrolului?

„Guvernul Albertei a dispus 2 milioane de dolari pentru ajutorul celor care au nevoie, în special pentru construirea de scuturi anti foc în jurul acestor locuri care au staţiile de petrol. Petrolul e pentru Alberta cel mai important lucru. Fort McMurray e inima industriei. Aceste locuri trebuie protejate și foarte mulți bani s-au dus către protejarea acestor instalații.”