Jurnalist turc: Erdogan caută un ţap ispăşitor

Data publicării:
turcia steaguri oameni civili getty-1

„Din păcate Erdogan va folosi acest moment drept un instrument convenabil ca să suprime dizidenţii rămaşi în ţară. El însuşi a spus că lovitura este un uriaş dar din partea lui Dumnezeu, pentru el, ca să poată curăţa armata. Din păcate, da, este adevărat, cei care au perpetuat, cei vinovaţi de hunta militară trebuie aspru pedepsiţi. Nu doar ofiţeri din poliţie şi armată, ci şi judecători şi procurori au fost demişi şi chiar arestaţi, sunt ameninţări împotriva instituţiilor media, tot mai multe site-uri de ştiri sunt interzise în Turcia.

Deci, din păcate, acest lucru se va transforma într-o represiune pentru opoziţie. În primul rând Erdogan acuză organizaţia Hizmet a lui Gulen şi o numeşte organizaţie teroristă de câţiva ani, dar până acum, chiar şi după lovitura militară de stat nu a fost nicio dovadă de terorism. Mai târziu, legat de actele de terorism, nu s-a înregistrat niciun act de terorism comis de simpatizanţii acestei mişcări, Erdogan a tot acuzat, în ultimii trei ani, mişcarea lui Gulen, în urma scandalului de corupţie.

A căutat un ţap ispăşitor şi un duşman intern ca să-şi consolideze baza. A creat un duşman şi a ales mişcarea Gulen şi pe susţinătorii ei să fie duşmanul invizibil. La doar câteva momente după tentativa de lovitură de stat, Erdogan a acuzat mişcarea Gulen. Dar nu este nicio dovadă şi nu poţi spune cine este responsabil în acest moment, încă nu ştim cine este în spatele loviturii. Sper că vinovaţii să fie găsiţi repede şi vor fi judecaţi potrivit legii. Dar, din nou, este vorba de o tentativă a lui Erdogan de a-şi consolida puterea. Erdogan are nevoie de un scenariu, ca să-şi întărească sprijinul popular. Şi, din păcate, din cauza maşinăriei sale mediatice uriaşe minciunile lui Erdogan sunt uşor de vândut în societatea turcă.

Erdogan i-a numit pe susţinătorii lui Gulen „viruşi ai societăţii”. Şi a spus că va face curăţenie. Aşadar nu este diferit de retorica lui Hitler. Erdogan spune acasă că a cerut să fie repatriat Gulen, însă nu a fost făcut niciun demers oficial în acest sens. Pentru că nu există nicio dovadă împotriva lui. Şi ei ştiu că nu este vorba de vreun act terorist legat de această mişcare. Este o mişcare paşnică, iar guvernul american ştie că este vorba de o mişcare paşnică. Astfel, vor cere, normal, dovezi clare. Sunt sigură că este o problemă care va mai fi ridicată, dar dacă SUA sunt un stat democratic nu ar trebui să-i permită lui Erdogan să deturneze bunele relaţii fără nicio dovadă.

Toată lumea ştie că relaţiie turco-europene se confruntă cu o criză. Aşa că ar fi ultimul „cui în sicriu”, de fapt. Cred că relaţiile turco-europene şi cele cu NATO sunt lucruri separate, dar NATO este o ancoră pentru Turcia şi ar fi un dezastru pentru turci să iasă din NATO. Trebuie să rămână în NATO, pentru siguranţa proprie, în primul rând. În opinia mea, cred că ar trebui să continue procesul de aderare la UE. Însă Turcia deja a deraiat de la cale, deja se transformă într-o ţară cu un regim autoritarist.

E ca şi cum ai trăi în Iad, este unul dintre motivele pentru care am părăsit Turcia, după intervenţia asupra ziarului „Zaman”. Mi-am dat seama că îmi este pusă în pericol libertatea, mai ales că majoritatea jurnaliştilor nu sunt arestaţi, ci li se interzice să părăsească ţara, mai ales dacă sunt critici duri ai regimului. Şi am zis că mai bine plec înainte să-mi pună o interdicţie de a părăsi ţara, pentru libertatea şi binele meu. Sunt însă foarte îngrijorată pentru colegii mei care au rămas în Turcia. Cred că viaţa acolo va deveni din ce în ce mai urâtă, mai ales după ce Erdogan i-a luat în vizor pe susţinătorii mişcării Gulen”, a declarat Sevgi Akarcesme, fost redactor-şef al ziarului Zaman.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri