K. Iohannis, după CSAT: E posibil ca UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi. Dacă se întâmplă, s-a vehiculat ideea folosirii de fonduri europene pentru centre  

Data publicării:
sedinta

 

Klaus Iohannis în şedinţa CSAT: FOTO presidency.ro

ACTUALIZARE 14.05. „Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare Uniunea Europeană să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi pentru care am oferit noi locuri.

E un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar care, cel puţin teoretic, este posibil şi am discutat ce se poate întâmpla în acest context.

Dacă se întâmplă, e clar că trebuie să întreprindem ceva, s-a vehiculat ideea de a folosi fonduri UE pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau pentru construirea altor centre pentru refugiaţi”, a declarat Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 13:15. Ședința CSAT s-a încheiat după mai bine de două ore. Urmează ca președintele Klaus Iohannis să anunțe deciziile luate într-o conferință de presă ce va avea loc la 13:25.

Actualizare 10:30. Premierul și miniștrii care fac parte din CSAT au ajuns cu o jumătate de oră mai devreme la Palatul Cotroceni. 


Şedinţa extraordinară a CSAT a fost programată pentru ca oficialii români să stabilească poziţia ţării noastre în privinţa crizei migranţilor.

După întâlnirea care va începe la ora 11:00, şeful statului va prezenta concluziile discuţiilor, într-o declaraţie de presă.

Până în acest moment, atât premierul, cât şi preşedintele au susţinut că ţara noastră îşi doreşte cote voluntare şi că România nu poate primi mai mult de 1785 de migranţi, de aproximativ trei ori mai puţin decât numărul cerut de Comisia Europeană.

Statele din Uniunea Europeană au poziţii diferite în privinţa cotelor de refugiaţi. O discuţie despre acest subiect a avut loc la începutul acestei săptămâni la Consiliul JAI, la care a participat vicepremierul Gabriel Oprea.

În 8 octombrie va mai avea loc o întâlnire a miniştrilor de Interne din Europa; dar o soluţie finală se va da la primul Consiliu European. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care va susţine acolo poziţia României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri