Kim Jong-un ameninţă cu noi lansări de rachete deasupra Japoniei

Data actualizării: Data publicării:
Kim-Jong-Un-7

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a promis noi lansări de rachete peste Japonia şi a dat asigurări că tirul de marţi, condamnat unanim la ONU, constituie doar o „ridicare de cortină”, relatează AFP, citată de News.ro.

Survolarea arhipelagului nipon de o rachetă de tip Hwasong-12, cu rază medie de acţiune, a constituit o nouă escaladare în criza nord-coreeană.

Tensiunile au atins noi culmi în ultimele săptămâni, după ce Phanianul a tras două rachete balistice intercontinentale (ICBM), care plasează în raza lor de acţiune o bună parte a continentului american.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu declanşarea „focului ş furiei” asupra Nordului, care a promis în schimb să lanseze o salvă de rachete în apropierea Insulei Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, pe care se află 6.000 de militari american şi două instalaţii strategice.

Trump a avertizat marţi, pe un ton mai diplomatic, că „toate opţiunile” sunt pe masă.

În aceeaşi zi, tirul nord-coreean a fost condamnat „ferm” de Consiliul de Securitate al ONU, care a impus recent Phenianului o a şaptea serie de sancţiuni.

Beijingul şi Moscova, cei doi aliaţi ai Phenianului, au susţinut textul, care nu prevede, imediat, o consolidare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Rodong Sinmun, organul partidului unic aflat la putere în Coreea de Nord, a publicat miercuri aproximativ 20 de fotografii de la tir, iar într-una dintre ele Kim Jong-un râde, înconjurat de consilierii săi, cu o hartă a regiunii de nord-vest a Oceanului Pacific pe birou.

În altă imagine el apare observând racheta care a fost trasă de la Sunan, în apropiere de Phenian. Aceasta a parcurs 2.700 de kilometri, la o altitudine maximă de aproximativ 550 de kilometri, după care a căzut în Pacific.

Într-o depeşă publicată miercuri, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA îl citează pe Kim anunţând „şi mai multe exerciţii de tiruri de rachetă balistică în viitor, cu Pacificul ca ţintă”.

Tirul de marţi a fost „un preludiu important cu scopul de a contracara Guamul, baza avansată a invaziei”, a spus el, şi o „ridicare de cortină” asupra „contramăsurilor hotărâte” faţă de manevrele militare pe care le efectuează în prezent armatele americană şi sud-coreeană în Coreea de Sud.

Phenianul consideră aceste exerciţii militare regulate între Seul şi Washington drept o repetiţie generală a unei invazii.

Aceasta este prima oară când Phenianul afirmă că a trimis o rachetă deasupra teritoriului japonez.

Două proiectile au survolat deja arhipelagul în 1998 şi 2009. Phenianul le-a prezentat, la acea vreme, ca pe nişte rachete civile care lansau sateliţi, în timp ce Washingtonul, Seulul şi Tokyo denunţau teste deghizate de rachete de uz militar.

Milioane de oameni din nordul Japoniei, care nu au cedat panicii, au primit la trezirea din somn două mesaje text de alertă de la Guvern, în timp ce sirenele răsunau: „Tir de rachetă. Adăpostiţi-vă”.

Tirul a antrenat un val de condamnări în capitale străine.

Acţiunile ameninţătoare şi destabilizatoare nu fac decât să accentueze izolarea regimului nord-coreean în regiune şi în lume”, a declarat Trump, citat într-un comunicat. „Toate opţiunile sunt pe masă”.

Ambasadoarea sa la ONU Nikki Haley a cerut, mai târziu, „ceva puternic”, fără să precizeze despre ce ar putea să fie vorba.

În declaraţia sa, redactată de Statele Unite, Consiliul de Securitate al ONU „cere tuturor statelor membre să aplice cu stricteţe şi deplin” rezoluţiile ONU, inclusiv cele care impun sancţiuni economice Coreei de Nord.

A şaptea salvă de sancţiuni adoptate în august vizează să priveze Coreea de Nord de un miliard de dolari reprezentând venituri din exporturile ei de cărbune, fier, minereu de fier şi pescuit.

Potrivit unor surse diplomatice, ONU are ca rezervă şi alte posibile sancţiuni - precum trimiterea înapoi în ţara lor a muncitorilor nord-coreeni angajaţi în străinătate sau măsuri vizând sectorul petrolului.

În opinia Washingtonului, miza la ONU este să se afişeze menţinerea unităţii internaţionale - inclusiv de către Moscova şi Beijing - în faţa Phenianului. A fost vorba despre un răspuns foarte rapid după tirul de rachetă, subliniază o sursă diplomatică.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a anunţat miercuri că ţara sa dicută cu partenerii săi din cadrul Consiliului de Securitate despre „reacţia” de adoptat, reafirmând importanţa consensului între Cei 15.

În declaraţia sa, Consiliul îşi reafirmă angajamentul faţă de o soluţie paşnică, diplomatică şi politică la criză. Însă orice discuţie este blocată de mai mulţi ani, iar în prezent nu pare să existe vreo perspectivă de relansare în vederea unei soluţii.

Phanianul a ameninţat că va trage patru rachete în apropiere de Guam.

Un tir către insulă reprezintă, pentru Washington, „o linie roşie”, potrivit lui Euan Graham de la Institut Lowy, în Australia, care consideră că Phenianul s-a dovedit „mai degrabă inteligent” alegând „o jumătate de măsură”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri