Kim Jong Un spune că testul cu bombă H este un pas autodefensiv contra SUA

Data publicării:
agerpres kim jong un coreea de nord

 Foto: Agerpres

Al patrulea test nuclear al Coreii de Nord efectuat miercuri a înfuriat atât Statele Unite cât și China, care nu a fost informată în prealabil, deși guvernul american și experții în armament se îndoiesc că dispozitivul testat de Coreea de Nord a fost o bombă cu hidrogen (bombă H, n.red.). 
Testul cu bombă H al Coreii de Nord este un pas autodefensiv pentru apărarea eficientă a păcii în Peninsula Coreea și a securității regionale de pericolul războiului nuclear provocat de imperialiștii conduși de Statele Unite”, a declarat Kim Jong Un, potrivit KCNA. „Este dreptul legitim al unui stat suveran și o acțiune justă pe care nimeni nu o poate critica”, spune liderul nord-coreean.

Comentariile lui Kim se încadrează în retorica oficială a Nordului care dă vina pe Statele Unite pentru desfășurarea de arme nucleare în Peninsula Coreea pentru a-și justifica programul nuclear, dar au fost primele făcute de liderul de la Phenian după explozia de miercuri, notează Reuters. Statele Unite afirmă că nu au arme nucleare staționate în Coreea de Sud, dar că poartă discuții cu Sudul pentru desfășurarea de arme strategice în Peninsula Coreea după testul Nordului. Potrivit mass-media, ele ar putea include bombardiere cu capacități nucleare B-2 și B-52, precum și un submarin cu propulsie nucleară.

Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test „reușit” de bombă cu hidrogen

Experții sunt de părere că testul, care a produs un cutremur de magnitudine 5,1, prea slab pentru un adevărat test de bombă cu hidrogen, a fost menit să deschidă scena pentru o adunare generală rară a Partidului Muncitoresc unic, prima după 1980, mai notează Reuters.

Kim Jong Un a remarcat importanța momentului testului având loc în anul congresului partidului, „care va fi un punct de cotitură istorică în realizarea cauzei revoluționare a Juche(doctrină politică dezvoltată de Kim Ir-sen, bunicul lui Kim Jong Un)”, potrivit KCNA. 
KCNA a precizat că Kim a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite la Ministerul Forțelor Armate Populare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri