Klaus Iohannis, despre criza refugiaților: A fost un avantaj pentru noi că România nu e în Schengen

Data publicării:
schengen

FOTO: wikipedia.org

Întrebat dacă această criză din Europa revizuieşte strategia României legată de aderarea la spaţiul Schengen și dacă am putea spune că, de data aceasta, faptul că suntem în afară a reprezentat un avantaj pentru România, președintele a răspuns: „În mod paradoxal, da. Faptul că România nu este membră Schengen de data aceasta a fost un avantaj pentru noi, fiindcă nimeni nu a putut să intre în România, pur şi simplu, printr-o filieră care nu a putut fi supravegheată”.

Președintele arătase anterior, în conferința de presă, că România nu este supusă unei presiuni migraționiste, pentru că „nu este în Schengen, așa că nu poate nimeni să intre în țară așa cum dorește. Chestiunea se pune de principiu. La noi nu se va întâmpla cum a fost la unii vecini”, a dat asigurări președintele referindu-se la valul de refugiați.

În ceea ce privește o schimbare a strategiei de aderare, șeful statului a atras atenția că în noul context există discuții despre funcționarea spațiului Schengen și de aceea a inclus o analiză a dosarului Schengen pe agenda ședinței CSAT din 17 septembrie.

„Trebuie să fim realişti. Mai mulţi lideri europeni şi mai mulţi politicieni relevanţi, în special din Europa de Vest, cer o nouă analiză a oportunităţii spaţiului Schengen, a modului în care funcţionează. Este nevoie să fim foarte atenţi la aceste discuţii şi, din acest motiv, am inclus pe agenda CSAT-ului şi o analiză a stadiului dosarului Schengen pentru România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a sugerat, luni, că primirea refugiaților ar putea fi un argument în plus pentru aderarea României la Schengen. „Cei care ne-au tot ținut la ușa Schengen pe tot felul de pretexte politice cred că acum își dau seama ce greșeală au făcut... că bulgarii și românii dacă nu au fost buni de Schengen, ce să ne ceară acum? Cred că e un moment în care putem să discutăm și ipocrizia să rămână de o parte”, a declarat Victor Ponta la Palatul Parlamentului, întrebat pe tema numărului migranților care ar putea ajunge în România.

Într-un discurs rostit de la tribuna Parlamentului, Victor Ponta susținuse că reprezentanții României vor ridica din nou la Consiliul JAI problema aderării la spațiul Schengen. 

Anterior, întrebat dacă România ar putea condiționa la Bruxelles o eventuală cotă de imigranți de primirea în Schengen, Victor Ponta a spus că o condiționare nu i se pare atitudinea potrivită. „În general, nu e bine să condiționăm, cel puțin în limbaj politic, dar să spunem un lucru pe care toată lumea îl constată și anume că da, vrem să fim solidari cu țările europene la obligații și la drepturi, se înțelege foarte clar ceea ce am spus”, a punctat premierul. 

Pe de altă parte, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat duminică la Digi24 că discuția prevăzută pentru toamnă pentru o eventuală aderare parțială a României la Schengen, deocamdată cu aeroporturile, ar putea fi amânată, tocmai din cauza crizei refugiaților, care s-ar putea să nu mai lase timp pentru alte subiecte.  „Vom vedea. Este posibil ca să nu fie timp practic, efectiv, având în vedere concentrarea întregii atenții și a eforturilor pe această problemă (a refugiaților - n.r.), să discutăm despre altceva. Este posibil. Însă, în egală măsură, o aderare doar cu aeroporturile, de exemplu, cu siguranță, aderarea doar cu aeroporturile nu va produce o vulnerabilitate pentru situația actuală a acestui val de refugiați, care nu folosesc aeroporturile pentru a intra în spațiul european”, a arătat șeful diplomației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri