Kremlinul: Crimeea a devenit parte a Rusiei. Vladimir Putin: „Nu vom lua alte teritorii”

Data publicării:
putin -AFP Mediafax Foto-VLADIMIR RODIONOV-4

Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 14.10. După discursul lui Vladimir Putin a fost semnat şi Tratatul de reunificare a Crimeei cu Rusia de către președintele şi de liderul separatiştilor de la Simferopol. Tratatul mai trebuie ratificat și de Parlament.

Imediat după discursului liderului rus, Kremlimul a dat un comunicat prin care anunţa că Peninsula Crimeea este chiar de astăzi parte a Rusiei.  

_______________

Crimeea a fost parte integrantă a Rusiei în mințile și inimile oamenilor, lucru transmis din generație în generație”, a spus liderul de la Kremlin.

El a precizat că vor exista trei limbi oficiale în Crimeea – rusa, ucraineana și limba tătarilor.

Decizii politice vor fi luate pentru reablitarea situației tătarilor din Crimeea, să le recunoaștem reputația și să le respectăm drepturile”, a mai spus Vladimir Putin.

El a subliniat importanța pe care Crimeea o are pentru Rusia.

Crimeea înseamnă Sevastopol, un oraș istoric, unde Rusia are flota staționată la Marea Neagră. Crimeea e Balaclava, sunt locuri sacre, simboluri ale Rusiei, înseamnă un amestec de cultură și tradiție similare cu cele din Rusia”, a mai spus el.

Vladimir Putin a mai spus că, în perioada URSS, Crimeea a fost dată Ucrainei fără ca locuitorii ei să fie întrebați dacă doresc acest lucru, chiar dacă „totul era formalitate”, deoarece Rusia și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică.

Dar URSS s-a prăbușit, evenimentele s-au întâmplat cu repeziciune, înainte ca națiunile să-și dea seama (...) Crimeea a ajuns într-un stat greșit, ne-a fost furată”, a spus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a comparat situația din Crimeea cu cea din Kosovo, provincie care și-a declarat independența și a fost recunoscută de mai multe țări ale lumii, inclusiv ale Uniunii Europene, dar nu și de România.

„Dreptul internațional nu interzice autodeterminarea”, a spus el.

„De ce albanezii pot face un lucru, dar același lucru le este interzis rușilor și tătarilor din Crimeea”, a întrebat Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri